Ministar porodice, omladine i sporta Republike Srpske Nada Tešanović večeras je u Trebinju zatvorila "LJetnu školu sporta Srpske 2014", koja je u protekla dva mjeseca okupila više od 1.200 sportista iz Republike, njihovih trenera i predavača, te 50 sportista iz Srbije.

nada tesanovic zatvara ljetnu skolu sporta u trebinju

Tešanovićeva je istakla da je Trebinje grad sportista i da je logično da se tu održava škola sporta, te najavila da će se ubuduće povećavati, ne samo broj sportista, već i sportova.

Ona je podsjetila da su ove godine od sportskih disciplina uvedene ženski fudbal i gimnastika, napominjući da sport od djece pravi, prvenstveno, dobre ljude.

"Tokom 13 proteklih godina, kroz školu sporta prošlo je oko 15.000 sportista u 18 sportskih disciplina", istakla je Tešanovićeva.

Ona je posebno zahvalila Jovi Grujičiću, direktoru Doma učenika, koji pruža kvalitetne uslove smeštaja i hranu učesnicima ljetne škole sporta i koji je i uvijek bio na raspolaganju perspektivnim sportistima.

Cilj škole sporta je omasovljavanje sporta, upoznavanje o novim trenažnim procesima, najnovijim sportskim i sudijskim pravilima, te obezbjeđivanje jednakih mogućnosti svim učesnicima da svoje psihofizičke sposobnosti što potpunije razvijaju i da potvrde svoje individualne, ljudske i sportske vrijednosti.

Tešanovićeva je istakla da ove godine Ministarstvo porodice, omladine i sporta finansira oko 800 sportista, među kojima je 50 mladih sportista, njihovih trenera i sportskih radnika iz Srbije, čime se želi unaprijediti saradnja Republike Srpske i Srbije, kao i razmjena trenažnih i naučnih dostignuća u oblasti sporta.

Tokom ove godine, 18 saveza svoju školu sporta organizovalo je u Trebinju, a 12 na Jahorini, Sokocu, u Čelincu, Tesliću, Gradišci, Banjaluci, Doboju i Prijedoru.

U okviru škole sporta, organizovana su i stručna predavanja za učesnike o temi "Savremeni pristupi prevenciji i liječenju sportskih povreda i najnoviji trendovi u borbi protiv dopinga".

Organizator "LJetne škole sporta" je Ministarstvo porodice, omladine i sporta Republike Srpske u partnerstvu sa Trebinjem, Hidroelektranama na Trebišnjici, Đačkim domom i "Trebinjesportom".