"U sjenci platana", naziv je nove knjige našeg sugrađanina Ljubiše Anđelića, koja će se u septembru naći pred čitaocima.

ljubisa andjelic

Nakon tri godine pauze, Anđelić je u čast platana, zaštitinog i prepoznatljivog simbola Trebinja, u štampu dao novi rukopis, koji simbolizuje priznanje stogodišnjim platanima.

"Mislim da bez platana Trebinje ne bilo što je danas. To je simbol Trebinja, i mnogi su mi govorili 'Ljubiša, ona Vaša divna bašta'", kaže Ljubiša Anđelić, dodajući da često čuje da su platani oboljeli, te da često ne može da zaspi, jer pomisli da bi se mogli posjeći.

Knjiga ima dva dijela. U prvom dijelu je 14 priča, kolumne iz "Glasa Trebinja, a u drugom 19 kraćih na temu Trebinja.

U više od pola njegovih dosadašnjih priča spominju se platani i Trebišnjica.

"Htio sam da u naslovu jedne od mojih knjiga stoje 'platani'. Korice buduće knjige napravio je moj sin, Srđan Anđelić. A Žarku Butuliji sam juče predao rukopis da ga složi, i knjiga će izaći u septembru", istakao je Anđelić.

Ljubiša Anđelić je rođen 1932. godine u Trebinju. Bio je među prvim vaterpolistima Trebinja nakod Drugog svjetskog rata, dugogodišnji novinar "Sportskih novosti" i "Večernjeg lista", urbana legenda koju poštuju i kojoj se dive sve generacije grada podno Leotara.

Knjige je počeo da piše 2000. godine. Prvijenac mu je "Vaterpolo na Trebišnjici", knjiga koja je izazvala veliko interesovanje među Trebinjcima, ali i dijasporom. Upravo ta knjiga Ljubiše Anđelića, do sada, je doživjela četiri izdanja.

Nakon toga je počeo da piše knjige sa osvrtom na Trebinje 20. vijeka. Kroz deset knjiga, koje su do sada predstavljene mnogobrojnoj čitalačkoj publici, Anđelić je prenio događaje pred početak Drugog svjetskog rata, ratna i poratna zbivanja, te zanimljive momente koji su se zbili do devedesetih godina prošlog vijeka.

Objavio je preko 300 malih i velikih priča o Trebinju, a njegove naslove željno iščekuju mnogobrojni Trebinjci. Sa posebnom pažnjom čitaju ih mlađe generacije, interesujući se kako je to nekad bilo Trebinje, grad u kojem oni sada žive.

Anđelić, koji je po struci pravnik, a po zanimanju novinar, i čije kolumne čitamo u "Glasu Trebinja", prepoznatljiv je po kratkoj novinarskoj rečenici, koju je zadržao i u svojim knjigama. A njegove knjige čitane su na svim meridijanima. Zadovoljni čitaoci često mu pošalju pisma zahvalnosti, dajući mu na taj način dodatni podstrek za buduća pisanja.