Predsjednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić i predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik danas su zajedno položili vijenac na centralno spomen-obilježje junacima Cerske bitke, koja je u istoriji ostala zabilježena kao prva saveznička pobjeda u Prvom svjetskom ratu.

dodik i vucic na obiljezavanju 100 godina od cerske bitke

Vijence su položili i izaslanici predsjednika Srbije i predsjednika Narodne skupštine, načelnik Generalštaba Vojske Srbije Ljubiša Diković, ministar odbrane Bratislav Gašić, praunuka vojvode Stepe Stepanović i predstavnici diplomatskog kora u Srbiji.

Prethodno je Njegova svetost patrijarh srpski Irinej služio svetu arhijerejsku liturgiju u Spomen-crkvi na Ceru, a potom i pomen cerskim junacima na platou ispred centralnog spomenika na kom stoji simbolična poruka „Vaša dela su besmrtna“.

U nastavku državne ceremonije povodom obilježavanja 100 godina od Cerske bitke, obratiće se premijer Srbije Aleksandar Vučić.

Srpska vojska je u avgustu 1914. pod komandom generala Stepe Stepanovića porazila daleko nadmoćniju austrougarsku vojsku, izazvavši šok i nevjericu u Beču i Berlinu, a oduševljenje među saveznicima, jer je okončana kao prva velika saveznička pobjeda u Prvom svjetskom ratu.

Dodik: Srbi više neće ratovati

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izrazio je uvjerenje da Srbi više neće ratovati i da je upravo obilježavanje 100 godina od Cerske bitke posvećeno miru, bez obzira što obilježava vojnu pobjedu koja je bila briljantna, ali i koja je bila uvod u ogromno stradanje Srba tih godina.

Dodik, koji je danas u Tekerišu kod Loznice prisustvovao centralnoj ceremoniji, održanoj tim povodom, istakao je da Srbi moraju da se posvete razvoju svoje državnosti i u Republici Srpskoj i u Srbiji. 

Prema njegovim riječima, Srbi moraju da ojačaj usvoje državne kapacitete i da shvate da je borba za budućnost borba za nova radna mjesta, za pobjede u ekonomiji, kulturi, sportu i svemu onome što život čini važnim ako se dešava u miru. 

"Vjerujem da Srbi više neće ratovati i da nas čeka period mira i da je upravo obilježavanje 100 godina od Cerske bitke posvećeno miru, bez obzira što obilježava jednu vojnu pobjedu koja je bila briljantna, ali i koja je bila uvod u ogromno stradanje Srba tih godina", rekao je Dodik novinarima u Trebinju.