Njegovo preosveštenstvo episkop zahumsko-hercegovački i primorski Grigorije i umirovljeni vladika Atanasije služili su jutros u Sabornom hramu Svetog Preobraženja Gospodnjeg u Trebinju Svetu arhijerejsku liturgiju povodom krsne slave istoimenog hrama i grada Trebinja.

liturgija preobrazenje gospodnje trebinje

Velikom broju vjernika, nakon liturgije i tradicionalnog osveštanja grožđa, obratio se vladika Grigorije, ističući da se danas svako po svome imenu slavi i proslavlja sa Jakovom, Petrom, Jovanom, Ilijom i Mojsijem, jer, kako je rekao, svi smo kraj nogu preobraženoga Gospoda Isusa Hrista.

"Ovo je divan grad i divna zemlja Božija Hercegovina i njena sveta crkva je njen Tavor, na koji se penjemo i na kome Hrista Boga gledamo", rekao je vladika Grigorije, dodajući da u crkvi ima mjesta za svakoga, i za bolesnog, žalosnog, uglednog, neuglednog, važnog i nevažnog.

"Grlimo više one koji nas mrze nego one koji nas vole. Tako nam je zapovijedio Bog i takav je naš način života. Zbog toga je naša pobjeda izvjesna. A i pobjeda svakog onoga koji hoće da ponizi drugoga je uvijek tužna i neizvjesna", kazao je episkop Grigorije, blagosiljajući okupljene vjernike i sve one koji su pomogli pri obnovi Sabornog hrama u Trebinju, te voćnjake i vinograde.

liturgija preobrazenje gospodnje trebinje

Prema riječima vladike Grigorija, za potpunu rekonstrukciju unutrašnjosti hrama ostalo je još oko 20 do 30 odsto radova.

"Svaki put kada dođete sve je ljepše i ljepše. Ali još ne možete zamisliti kako će biti lijepo. A lijepo će biti zato jer je Gospod rekao da blagosilja one koji ljube krasotu doma njegovoga, a Vi koji dolazite u ovaj hram ljubite krasotu doma Božijega i zbog Vas se on ukrašava", istakao je vladika.

On je napomenuo da je najveći lijek na ovom svijetu kada brat zagrli brata, sestra setru, a prijatelj prijatelja sa ljubavlju.

Svetoj liturgiji prisustvovali su, između ostalih, predstavnici grada na čelu sa zamjenikom gradonačelnika Neđom Ćebedžijom, proslavljeni košarkaš Dejan Bodiroga, direktora Sekretarijata za vjere Dragan Davidović, te ostali mnogobrojni gosti.

liturgija preobrazenje gospodnje trebinje

U kulturno-umjetničkom dijelu programa nastupili su lokalna kulturno-umjetnička društva, kao i KUD iz Toronta.

U 12.00 časova u zgradi gradske uprave biće prerezan slavski kolač, dok će u večernjim satima, nakon Prazničnog večernjeg koje je u 19.00 časova, ulicama grada proći svečana litija. Takođe, u predvečerje je predviđen i prvi aeromiting.

Nakon prigodnih obraćanja, u 21.30 časova najavljen je muzički program uz veći broj izvođača.

liturgija preobrazenje gospodnje trebinje

liturgija preobrazenje gospodnje trebinje

liturgija preobrazenje gospodnje trebinje

liturgija preobrazenje gospodnje trebinje