NJegovo preosveštenstvo vladika zahumsko-hercegovački i primorski Grigorije poželio je večeras vjernicima u Trebinju da sveto Preobraženje Gospodnje proslave u sreći i miru i da im bude sve blagosloveno.

vladika grigorije krsna slava poruka

Uoči velikog praznika Preobraženja Gospodnjeg, slave istoimenog hrama i grada Trebinja, praznično večernje služili su vladika Grigorije i umirovljeni episkop Atanasije, uz sasluženje sveštenstva Eparhije, u prisustvu velikog broja vjernika.

Nakon službe, obraćajući se u porti Sabornog hrama, vladika Grigorije je pozvao vjernike da dođu sutra na Svetu liturgiju i da "ponesu" što više ljubavi i dobra i da se zajedno na ovaj veliki praznik raduju i vesele.

"Nemojte nikada dozvoliti da vam dosadi i da prestanete da idete u crkvu, jer nas uvijek poslije službe obasja preobraženska svjetlost Vaskresenja", rekao je vladika Grigorije.

On je članovima biciklističke sekcije Planinarskog društva "Vučji zub", koji ujutro polaze biciklima na pokloničko putovanje do manastira Hilandar, poželio srećan put, da u miru i radosti dođu do ovog svetilišta i blagoslovio ih.

U okviru Preobraženskih svečanosti, u Trebinju je večeras održana manifestacija vina i meda, a upriličena je izložba – retrospektiva šestog saziva likovne kolonije Gacko "Klinje".

U bašti hotela "Platani" večeras u 21.30 časova nastupiće Emir Kusturica i "No smoking orkestra", a kako je najavljeno, na koncertu će biti i proslavljena filmska diva Monika Beluči, koja je juče doputovala u ovaj grad radi snimanja filma "Na mliječnom putu".

Koncert je poklon Trebinju za krsnu slavu Preobraženje Gospodnje, ali i za gostoprimstvo ekipi filma Emira Kusturice, čije je snimanje i ovog ljeta nastavljeno u Trebinju i okolini.

Kao predgrupa na koncertu će nastupiti novosadski sastav "Pozitiv bend".
Proslava krsne slave Preobraženja Gospodnjeg biće nastavljena sutra od 8.00 časova služenjem prazničnog jutrenja i Svete arhijerejske liturgije u Sabornom hramu, nakon čega će biti položeno cvijeće na spomenik braniocima Trebinja i lomljenje slavskog kolača u Gradskoj upravi.

U večernjim časovima litija će proći ulicama grada, a prethodiće joj praznično večernje u Sabornom hramu.

Na Trgu slobode građanima će se obratiti gradonačelnik Trebinja Slavko Vučurević i predstavnici gradova pobratima, nakon čega slijedi muzički program.

Organizatori očekuju više hiljada gostiju, uz napomenu da je ovaj praznik jedan od najvećih sabranja vjernika, prijatelja i gostiju iz Republike Srpske, Srbije, Crne Gore i šireg područja.