Pčelar Dragiša Jovanović iz Nudola preko trideset godina se bavi proizvodnjom meda i pčelinjih proizvoda, a od prije godinu dana njegov asortiman proizvoda obogatili su mnogobrojni likeri.

liker od banane  dragisa jovanovic

Neobično ili ne, na Sajmu meda i vina u Trebinju predstavio je i liker od banane, a kako ko prođe kraj njegovog štanda tako se interesuje za novi proizvod sa hercegovačkog podneblja.

Dragiša kaže da, iako živi u Nudolu, svoje proizvode predstavlja i kao trebinjske, jer većinu vremena provodi u gradu na obalama Trebišnjice.

"Napravio sam liker od banane sa kombinacijom banana, meda i rakije. Ispalo je odlično i zadovoljan sam svojim novim proizvodom", kaže Dragiša, dok mu prilaze nove mušterije, interesujući se za likere i pčelinje proizvode.

Kako nam otkriva, neće se zaustaviti na likeru od banane. Naime, u planu ima i proizvodnju "prave" rakije od banane, ali mu problem predstavlja što, kako kaže, južno voće ne može da nađe u odgovarajućim količinama.

liker od banane  dragisa jovanovic

"Banane, u potrebnim količinama, a to je oko 300 kilograma, ne mogu da nađen ni u jednoj hladnjači. Tražio sam u Podgorici, Nikšiću, pa čak sam se obraćao i ljudima koji drže diskonte, ali za sada je nema", ističe Jovanović, dodajući da ima i recept rakije od banane, koja postoji u Srbiji i to pod nazivom "Majmunovača".

Svoje proizvode predstavio je i na nedavno održanom sajmu meda u Igalu. "Sve redom su ljudi u Herceg-Novom degustirali liker. Kažem im da je podloga rakija i med, a zatim sam ih pitao 'koje je južno voće?'. Svima poznato, ali niko da kaže banana. A kad kažem da je od banane, svi kažu, 'jeste, bravo'", dodaje Dragiša.

liker od banane  dragisa jovanovic

Liker, ali i ostali proizvodi, dobro se prodaju, što Dragiši predstavlja podstrek za buduću proizvodnju.

Sajamska cijena likera od banane je 15 evra-30 KM.

Pored likera, med glavni brend

Pored likera, kojih ima sedam vrsta, između ostalog od višnje, koprive, kajsije, oraha, mente, na tezgi trebinjskog sajma predstavio je i med, kandirano voće, med u saću, razne rakije.

Uspješni medar ističe da je, iako je tekuća godina za 30 odsto lošija od prošle, zadovoljan prinosom meda, te da trenutno ima 80 društava.

"U svemu mi pomaže supruga", posebno napominje za kraj razgovara za portal TrebinjeLive.

liker od banane  dragisa jovanovic

liker od banane  dragisa jovanovic