Srpska pravoslavna opština i grad Trebinje pozvali su građane na proslavu krsne slave Preobraženje Gospodnje koja će danas i sutra biti obilježena raznim prigodnim sadržajima i bogatim kulturno-umjetničkim programom u okviru kojeg je i koncert benda "Emir Kusturica i No smoking orkestra".

saborni hram trebinje

Organizatori očekuju više hiljada gostiju, uz napomenu da je ovaj praznik jedan od najvećih sabranja vjernika, prijatelja i gostiju iz Republike Srpske, Srbije, Crne Gore i šireg područja.

Zvaničan program počinje danas u 17.30 časova kada će biti održan Sajam meda i vina, nakon čega će u 19.00 časova u Sabornom hramu biti služeno praznično večernje.

Poslije večernjeg bogosluženja, u Muzeju Hercegovina biće upriličena izložba – retrospektiva šestog saziva likovne kolonije Gacko "Klinje".

Povodom Preobraženja Gospodnjeg, hotel "Platani" i ekipa filma "Na mliječnom putu" organizovaće koncert popularnog benda "Emir Kusturica i No smoking orkestra" koji je zakazan za 21.30 časova.

Sutra, na dan Preobraženja Gospodnjeg, u 8.00 časova u Sabornom hramu biće služeno praznično jutrenje i Sveta arhijerejska liturgija, nakon čega će položiti cvijeće na spomenik braniocima Trebinja i lomljenje slavskog kolača u Gradskoj upravi.

U večernjim časovima litija će proći ulicama grada, a prethodiće joj praznično večernje u Sabornom hramu.

Na Trgu slobode obratiće se gradonačelnik Trebinja Slavko Vučurević i predstavnici gradova pobratima, nakon čega slijedi muzički program.