Predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović uručila je danas u Nevesinju 50 rješenja o dodjeli bespovratnih novčanih sredstava za stambeno zbrinjavanje porodica poginulih boraca i ratnih vojnih invalida od prve do četvrte kategorije, čija je ukupna vrijednost 395.000 KM.

nevesinje

Cvijanovićeva je napomenula da je prethodno dodijeljeno sedam rješenja i novčana sredstva koja su uplaćena u iznosu prema ranije utvrđenim kriterijumima, te najavila da će program stambenog zbrinjavanja do kraja godine biti završen na području cijele Republike Srpske.

"Moja poruka je uvijek ista - ne postoji materijalna nadoknada koja može nadomjestiti gubitak ljudi i njihovih porodica, ali institucije reaguju na adekvatan način u skladu sa ekonomskim mogućnostima", rekla je Cvijanovićeva novinarima.

Ona je napomenula da je riječ o proritetnim grupacijama u društvu o kojima se mora voditi računa, bilo da je riječ o stambenom zbrinjavanju ili drugim potrebama koje su, kako je rekla, velike.

Cvijanovićeva je dodala da je Vlada Republike Srpske intenzivirala i zapošljavanje djece iz ovih kategorija stanovništva.

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Petar Đokić rekao je da se privodi kraju program potpunog stambenog zbrinjavanja u Srpskoj čija je realizacija počela 2008. godine, dodajući da je trebalo da program traje još nekoliko godina, ali je odlučeno da bude okončan ove godine.

"Trenutno se u Republici Srpskoj gradi 621 stan, dok će preostalih stotinu biti ugovoreno i gradiće se u narednih mjesec-dva", rekao je Đokić, navodeći da će 1.623 porodice dobiti nepovratna novčana sredstva za potpuno stambeno zbrinjavanje, čime će biti završen ovaj program kojim je planirano da 5.606 porodica bude potpuno stambeno zbrinuto.

On je istakao da je ovo jedan od najhumanijih programa koji provodi Vlada Republike Srpske.

"Vrlo smo ponosni na ovaj program jer smo omogućili da prema porodicama koje nose najveću zaslugu za trajanje Srpske pokažemo solidarnost i odgovornost i da im ublažimo tegobe", rekao je Đokić i ponovio da materijalne vrijednosti ne mogu nikada nadomjestiti gubitke, ali da poštovanje prema njima ostaje trajna orijentacija.

On je napomenuo da se i u drugim gradovima Srpske provode ovakve aktivnosti i da Vlada, kao odgovorna, provodi vrlo jasno ono što je i najavila, te da je pokazala efikasnost u rješavanju ovog pitanja.

Načelnik opštine Nevesinje Momčilo Šiljegović istakao je izvrsnu saradnju ove opštine sa Vladom Republike Srpske i resornim ministarstvima, napominjući da pokušavaju da riješe infrastrukturne probleme nagomilane u posljednjih 50 godina.

"Pokušaćemo zajedno sa Vladom Republike Srpske da riješimo pojedine putne dionice na području opštine", rekao je Šiljegović.

Dodjeli rješenja prethodio je sastanak Cvijanovićeve i Đokića sa načelnikom opštine na kome je bilo riječi o aktuelnim problemima, aktivnostima i potrebama opštine Nevesinje.

Cvijanovićeva je istakla dobru saradnju republičke i lokalne vlasti u Nevesinju, te napomenula da je mnogo projekata realizovano, ali da postoji i potreba za unapređenjem kada je riječ o putnoj infrastrukturi.