Nevesinjac Velimir Šmrkić pobjednik je popularnog Olimpijskog kviza koji se već 11 godina održava u tom gradu, a autor ovog popularnog enigmatsko-zabavnog takmičenja je Dragan Grahovac.

olimpijski kviz nevesinje 2014 Šmrkić, elektro-inženjer iz Nevesinja, pokazao je najviše znanja i koncentraciju na ovom enigmatsko zabavnom takimičenju, te je sa četvrtom zlatnom medaljom postao najuspješniji učesnik ovog takmičenja. Na drugo mjesto plasirao se trofejni nevesinjski matematičar Marko Rajković.

Dvojica Nevesinjaca bili su bolji od najboljeg enigmata Srbije Slavka Bovana, koji je osvojio treće mjesto.

Šmrkić i Rajković ističu da im je dodatni motiv bio da se okušaju u najjačem enigmatskom društvu, jer je Bovan pobjednik "Slagalice" i "Visokog napona", te majstor za kvizove, ukrštenice i rebuse.

Zavidan nivo opšteg znanje pokazao je i učesnik finala politikolog Nemanja Pikul iz Nevesinja.

Autor Dragan Grahovac koji je rekao da je u protekloj deceniji kroz ovu igru znanja prošlo više od 200 učesnika iz Republike Srpske, Srbije i inostranstva.

Prema njegovim riječima, samo njih pet je uspjelo da osvoji medalju, a prvo mjesto uvijek je osvajao takmičar iz Nevesinja.

Kviz u Nevesinju mnogi su ocijenili kao jedan od najuspješniji u Republici Srpskoj i šire. Grahovac kaže da su u kvizu zastupljena pitanja opšteg znanja, asocijacije, pitalice te igre "ko zna zna", ali da se kroz njega promovišu i zanimljivosti iz nevesinjskog kraja.

On je podsjetio da je kviz uvršten u program Nevesinjske olimpijade i da je to prilika da kroz zabavna i interesantna pitanja o ovoj hercegovačkoj opštini posjetioci lakše nauče i zapamte zanimljivosti o kraju u koji su došli.

Organizator Olimpijskog kviza je Radio-Nevesinje, dok je porodica pokojnog Velibora DŽonlage, trostrukog pobjednika kviza, uz opštinu Nevesinje najveći sponzor ovog takmičenja.

NJihova je želja da i ubuduće budu pokrovitelji ove discipline sa željom da se sačuva sjećanje na briljantne Veliborove nastupe u protekloj deceniji.