Njegovo preosveštenstvo episkop Zahumsko-hercegovački i primorski Grigorije i umirovljeni vladika Atanasije, uz saluženje sveštenstva eparhije, služili su večeras u Sabornom hramu Svetog Preobraženja Gospodnjeg u Trebinju pomen povodom stogodišnjice stradanja Trebinjaca od austrougarskog okupatora.

pomen trebinjcima stradalim od austrougarskog okupatora

Vladika Grigorije je podsjetio na 79 Trebinjca koji su izdržali velike muke, ali ostali vjerni svom rodu i svojoj opredijeljenosti za slobodu.

"Da da Bog da ih ne zaboravimo, jer onda nismo dostojni takvih predaka. Naša sjećanja bi trebala da vrlo često oživljavaju i da se opominje velika žrtva koja je bila tek početak u Prvom ratu, nastavljena u Drugom i na kraju ovog vijeka, čega smo i mi sami svjedoci", rekao je episkop Grigorije, dodajući da je zaboravnost srpskog naroda veliki problem i grijeh.

Episkop Grigorije je napomenuo da svi zajedno treba da se borimo protiv zaboravnosti kroz molitvu, sjećanje, pamćenje, podsjećanje i služenje parastosa.

"Ovaj grad je veliki grad po velikom broju mučenikam, ali po mnogo čemu je i grad koji nije dostojan svojih predaka, između ostalog i zbog te zaboravnosti", kazao je vladika, napominjući da nije dobro što nema spomen-obilježja postradalim Trebinjcima, te pozvao građane da na zajednički zadatak, kako bi se u što skorije vrijeme podigao spomenik u njihovu slavu i veličanstveno držanje u strašnom stradanju.

Parastosu su prisustvovali potomci stradalih, kao i mnogobrojni građani.