Selo Glavska – Osveštana obnovljena crkva Sv. arhiđakona Stefana

Autor: TrebinjeLive Foto: TrebinjeLive
TREBINJELIVE 11. 08. 2014. - 8:56h

Selo Glavska nalazi se na krajnjem jugu Hercegovine, u blizini magistralnog puta Trebinje – Dubrovnik, nedaleko od naselja Ivanica.

selo glavska liturgija i osvestanje crkve

Selo se sastoji iz dva dijela, Gornje i Donje Glavske. Ispod samog sela ranije je prolazila željeznička pruga Hum – Uskoplje – Zelenika. Ovo hercegovačko selo sa prelijepim kamenim kućama, smješteno je na samo nekoliko kilometara od državne granice BiH – Hrvatska, pa je Glavska tako i najjužnije srpsko selo Hercegovine. Na prilazima selu, na više mjesta vidi se more.

Do posljednjeg rata u Glavskoj je živjelo 15-ak porodica. Osim svojih imanja, mnogi su radili i na Primorju. Više porodica iz Glavske, još od ranije, ima rodbinu u inostranstvu.

U proteklom ratu 1992 – 1996. godine, tokom agresije Vojske Republike Hrvatske (HV) na Trebinjsku opštinu 1992. godine, ovo srpsko selo podijelilo je sudbinu još 40-ak trebinjskih sela juga Hercegovine. Po dolasku u selo, Hrvatska Vojska je opljačkala sve kuće, i skoro sve popalila. Ostalo je samo par kuća u kojima su bili smješteni. U vrijeme okupacije, u rušilačkoj mržnji, osim kuća stradalo je i seosko groblje i crkva (isto je bilo i u velikoj većini ovih 40-ak sela).

selo glavska liturgija i osvestanje crkve

Nadgrobni spomenici u groblju su polomljeni, na nekoliko spomenika pisane su pogrdne poruke, „ovdje su zaklani srpski psi“ i sl. Crkva je tada velikim dijelom oštećena i oskrnavljena, pokradene su ikone, zapaljen ikonostas, zvono sa crkve skinuto i odneseno.

Po završetku rata, mještani Glavske dolaze na svoja zapaljena ognjišta i počinju sa obnovom. Danas je u selu više kuća obnovljeno i mnogi obrađuju svoja imanja, tako da se u Glavsku život vratio.

U seoskom groblju obnovljeni su nadgrobni spomenici i crkva. Crkvena slava je prenos moštiju svetog prvomučenika i arhiđakona Stefana. Obnova crkve trajala je više godina. Osim unutrašnjosti crkve, prvo je obnovljen zvonik, i postavljeno novo zvono. Ove godine postavljen je novi kameni ikonostas i dva mozaika, rad dvojice trebinjskih majstora za kamen i mozaik, Dalibora Rosandića i Rista Misite.

selo glavska liturgija i osvestanje crkve

Juče je uz prisustvo velikog broja vjernika osveštana obnovljena crkva Sv. prvomučenika i arhiđakona Stefana. Čin osveštanja crkve obavili su sveštenici Momčilo Pejičić i Nikica Ajder, koji su se i obratilo okupljenom narodu.

Takođe, vjernicima se obratio i domaćin i predsjednik odbora za obnovu crkve Slavko Milišić.

Po završetku bogosluženja, vrijedni domaćini pripremili su za sve prisutne svečanu trpezu ljubavi.

TAGOVI:

Komentari

Imate li koga boljeg da postavite za predsjednika osim Slavka lažova ilopova svoju kuću jeraskrio i prevezao na sigurno onda dobio donaciju jedini ugroženi iz sela pa onda istu građu vratio irenovirao kuću mora da mu je pero sredanović pomogao koji je pokupio sve ostale donacije neće im odobriti jer tuđa muka je teška i prokleta oteto prokleto

Odgovori
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne i stavove internet portala TrebinjeLive.info. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal TrebinjeLive.info zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja.
Evo zbog čega je TrebinjeLive najčitaniji i najuticajniji portal u gradu!
10.000+
dnevnih
posjeta
300.000+
mjesečnih
čitanja
750.000+
mjesečnih
pregleda stranica
19.300+
fejsbuk
sviđanja