Selo Glavska nalazi se na krajnjem jugu Hercegovine, u blizini magistralnog puta Trebinje – Dubrovnik, nedaleko od naselja Ivanica.

selo glavska liturgija i osvestanje crkve

Selo se sastoji iz dva dijela, Gornje i Donje Glavske. Ispod samog sela ranije je prolazila željeznička pruga Hum – Uskoplje – Zelenika. Ovo hercegovačko selo sa prelijepim kamenim kućama, smješteno je na samo nekoliko kilometara od državne granice BiH – Hrvatska, pa je Glavska tako i najjužnije srpsko selo Hercegovine. Na prilazima selu, na više mjesta vidi se more.

Do posljednjeg rata u Glavskoj je živjelo 15-ak porodica. Osim svojih imanja, mnogi su radili i na Primorju. Više porodica iz Glavske, još od ranije, ima rodbinu u inostranstvu.

U proteklom ratu 1992 – 1996. godine, tokom agresije Vojske Republike Hrvatske (HV) na Trebinjsku opštinu 1992. godine, ovo srpsko selo podijelilo je sudbinu još 40-ak trebinjskih sela juga Hercegovine. Po dolasku u selo, Hrvatska Vojska je opljačkala sve kuće, i skoro sve popalila. Ostalo je samo par kuća u kojima su bili smješteni. U vrijeme okupacije, u rušilačkoj mržnji, osim kuća stradalo je i seosko groblje i crkva (isto je bilo i u velikoj većini ovih 40-ak sela).

selo glavska liturgija i osvestanje crkve

Nadgrobni spomenici u groblju su polomljeni, na nekoliko spomenika pisane su pogrdne poruke, „ovdje su zaklani srpski psi“ i sl. Crkva je tada velikim dijelom oštećena i oskrnavljena, pokradene su ikone, zapaljen ikonostas, zvono sa crkve skinuto i odneseno.

Po završetku rata, mještani Glavske dolaze na svoja zapaljena ognjišta i počinju sa obnovom. Danas je u selu više kuća obnovljeno i mnogi obrađuju svoja imanja, tako da se u Glavsku život vratio.

U seoskom groblju obnovljeni su nadgrobni spomenici i crkva. Crkvena slava je prenos moštiju svetog prvomučenika i arhiđakona Stefana. Obnova crkve trajala je više godina. Osim unutrašnjosti crkve, prvo je obnovljen zvonik, i postavljeno novo zvono. Ove godine postavljen je novi kameni ikonostas i dva mozaika, rad dvojice trebinjskih majstora za kamen i mozaik, Dalibora Rosandića i Rista Misite. selo glavska liturgija i osvestanje crkve

Juče je uz prisustvo velikog broja vjernika osveštana obnovljena crkva Sv. prvomučenika i arhiđakona Stefana. Čin osveštanja crkve obavili su sveštenici Momčilo Pejičić i Nikica Ajder, koji su se i obratilo okupljenom narodu.

Takođe, vjernicima se obratio i domaćin i predsjednik odbora za obnovu crkve Slavko Milišić.

Po završetku bogosluženja, vrijedni domaćini pripremili su za sve prisutne svečanu trpezu ljubavi.