Na "Dubrovačkim ljetnim igrama" u režiji Krešimira Dolenčića i izvedbi Festivalskog dramskog ansambla premijerno je izvedena predstave Marina Držića „Dundo Maroje“ na prostoru između Kneževa dvora i katedrale. 

Dundo Maroje

Remek-djelo hrvatske renesansne književnosti briljantni je tekst u kojemu autor duhovito progovara o Dubrovčanima i njihovu načinu života. Dolenčićev „Dundo Maroje“ ove godine, međutim, postavlja pitanja o očevima i djeci, o odnosu onih koji ostavljaju i što ostavljaju u naslijeđe i kakav Grad ostavljaju djeci. Predstavu pokreće novac, zavodljiv, opipljiv i propadljiv, a glavna transakcija odvija se na relaciji otac Maroje i sin Maro koji su potpomognuti svojim probitačnim slugama Bokčilom i Popivom. Rim kao uobičajeno mjesto radnje ovog komada pretvoren je u neimenovani grad koji podsjeća na današnji Dubrovnik, a u središtu svijeta ponude i potražnje, brzih turističkih tura i ugostiteljskih objekata, sitnih lopova, prosjaka, sretnih i nesretnih ljubavnika stoji Pomet, mudar i domišljat čovjek koji sreću okreće u svoju korist. 

Inače, čvrsta veza između najpoznatije Držićeve komedije i Dubrovačkih ljetnih igara traje od samog početka festivala: naime, prva predstava koja je postavljena i izvedena na prvim Igrama 1950.godine bila je upravo „Dundo Maroje“ u režiji Bojana Stupice, dok je zadnji puta postavljen 2000.u režiji Ivice Kunčevića, pa ne iznenađuje činjenica da su danima prije premijere ulaznice tu i za sve ostale izvedbe bile rasprodane.

Dundo Maroje

Redatelj Krešimir Dolenčić i njegov asistent Paolo Tišljarić u predstavi su uloge podijelili na način da je Maro Martinović glumio Dunda Maroja a Nikša ButijerBokčila. Filip Detelić je bio Maro, a Frano Mašković Pomet dok je Popiva bio Petar Leventić, Laura Ksenija Marinković, Petrunjela Srđana ŠimunovićNikša Kušelj je bio Ugo Tudešak, Tripče Borko Perić, Sadi Doris Šarić Kukuljica, dok Peru igra Nika Burđelez a Negromanta Žarko Savić.

Dundo Maroje