Gradski odbor SPKD „Prosvjeta“ Trebinje priredio je večeras u Narodnoj biblioteci veče sa lingvistom Miloradom Telebakom.

milorad telebak trebinje prosvjeta

U programu pod nazivom „Sa smijehom kroz srpski jezik“, autor popularnog TV serijala „Govorimo srpski“ i ovogodišnji dobitnik visokog priznanja Matice srpske za doprinos njegovanju srpske jezičke kulture – na zanimljiv i humoran način kazivao je o uobičajnim jezičkim pogreškama i dilemama.

Telebak je upozorio na nizak nivo jezičke kulture kod Srba, ističući da je to posljedica skromnog i površnog izučavanja maternjeg jezika tokom školovanja, ali i uticaja medija, koji se ne mogu pohvaliti dostignutim nivoom pismenosti, a pritom dominantno oblikuju jezičku kulturu.

On je ukazao i na savremenu pojavu kvarenja jezika pod uticajem birokratskog stila politike, koji, posredstvom medija, sve više potiskuje poželjnu jednostavnost izražavanja, čak i u svakodnevnom govoru.

„Kao lingvista i dugogodišnji pozorišni radnik, spojio sam ta dva iskustva – i napravio komediju o jeziku. Malo je neshvatljivo da se od suhoparne gramatike napravi komedija, ali je to moguće i dokazano je. Sa ovom komedijom do sada sam pedesetak puta napunio sale u domovima kulture, školama i bibliotekama širom Republike Srpske. Publika se zabavlja, u isto vrijeme podsjeti se na ono što se zaboravilo, a poneko i nauči nešto što je ranije propustio, kaže Telebak za RT.