HERCEG-NOVI - Projekcijom filma „Zimski san“, koji je van konkurencijia, a dobitnik "Zlatne palme " u Kanu, te uručenjem nagrada, sinoć je na Kanli kuli u Herceg-Novom završen 28. Filmski festival Herceg-Novi, Montenegro film festival.

filmski festival herceg novi

Ovo je samo još jedan kamičak u mozaiku festivala koji traje od 1987. godine pod raznim imenima, a od prije pet godina nosi aktuelni naziv i jedan je od projekata prioriteta crnogorske kulture. I kao obično, posljednjeg dana festivala stiže najvažniji trenutak svakve ovakve manifestacije, saopštenje i uručenje nagrada.

Zvanični žiri, 28. Filmskog Festivala Herceg-Novi, u sastavu kojim je predsjedava Meto Jovanovski i članovi Slobodan Šnajder i Branko Baletić, jednoglasno je odlučio da Grand Prix, „Velika zlatna mimoza“, pripadne filmu „SPOMENIK MAJKLU DžEKSONU“, reditelja Darka Lungulova. U obrazloženju se kaže da ovaj projekat hrabro i poetsko-stručno prenosi sliku suočavanje sa surovom tranzicionom stvarnošću.

„Zlatna mimoza“ za režiju pripala je reditelju Nikoli Vukčeviću za film „DJEČACI IZ ULICE MARKSA I ENGELSA“. „Zlatna mimoza“ za najbolju mušku ulogu dodjeljena je Janku Popoviću Volariću, za ulogu z filmu „Vis a Vis“, dok je „Zlatnu mimozu“ za najbolju žensku ulogu dobila Jasna Đuričić za ulogu u filmu „Barbari“

Za scenario „Zlatnom mimozom“ žiri je nagradio film „Bez motivacije“, izraelske scenaristkinje i rediteljke Tjealije Lavije, „Zlatnu mimozu“ za Kameru žiri je dodijelio Đorđu Arambašiću za film “Neposlušni” i Dimitriju Jokoviću za film “Dječaci iz ulice Marksa i Engelsa”.

Obrazlažući svoje odluke, član žirija Branko Baletić je kazao da publika Festivala zaslužuje najveću nagradu. „Njena saradnja sa svima bila je od izuzetnog značaja u svim aktivnostima koje su doprinijele da se i na ovom festivalu da veliki doprinos razvoju kulture, te njegovanju tradicije i duhovnosti svega onoga što život čini ljepšim i sadržajnijim“, kazao je Baletić.

Glavnu nagradu za najbolji dokumentarni film 28. FFHN-MFF, žiri je jednoglasno dodijelio filmu „Kraljica“ autora Manuela Abramoviča.

Specijalnu nagradu žirija za dokumetarac je dobila Iris Herme iz Finske za film „Dijete tihe zime“.

Specijalna pohvala žirija dodijeljena je filmu „Dom“ Tomasa Gleasona iz Novog Zelanda.

U selekciji studentskih ostvarenja „Grand prix“ je pripao filmu „Last act“, rediteljke Dine Dume.

Specijalnu nagradu za vizuelni identitet žiri je dodijelio filmu „Priča o Mari iz Velog Varoša“ reditelja Igora Šeregija.

Autorka, scenaristkinja i rediteljka Talija Lavi iz Izraela, za film „Bez motivacije“ dobila je nagradu „Milan Žmukić“.

Direkcija Filmskog festivala Herceg Novi – Montenegro film festivala i Centar film Beograd, nagradu Milan Žmukić, za izuzetan doprinos razvoju festivala, dodijelio je pjesniku, piscu i scenaristi Abdulahu Sidranu iz Sarajeva.

„Sa neizmjernom zahvalnošću, uvjereni da će međusobno pripadanje Sidrana i Festivala trajati još dugo, nagradu koja nosi ime 'Milan Žmukić', po čovjeku koji je osnovao ovaj festival, uručujemo Andulahu Sidranu“, rekao je poslovni direktor festivala Zoran Živković.