Izbornom sjednicom sinoć je u Trebinju ponovo osnovan Gradski odbor Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva „Prosvjeta“, čime je nakon više od dvije decenije obnovljen rad ovog društva na jugu Hercegovine.

prosvjeta trebinje

Za novog predsjednika trebinjskog Gradskog odbora „Prosvjete“ imenovan je pjesnik i književnik Novica Telebak.

Izabran je i novi Gradski odbor sa 19 članova, koji je za potpredsjednike imenovao Dragoslava Banjka i Radoslava Miloševića, a za sekretara odbora Rajka Tanasijevića.

Novoizabrani predsjednik Gradskog odbora „Prosvjete“ u Trebinju Novica Telebak, u obraćanju članovima izborne skupštine, podsjetio je na istorijat i bogatu stvaralačku tradiciju ovog društva, istakavši da je pred obnovljenim odborom u Trebinju poseban izazov – jer treba da nađe svoje mjesto u sredini već razvijenog kulturnog života.

On je naveo da će neki od planiranih zadataka ovog odbora biti – obnova zaboravljene prakse nagrađivanja najboljih učenika – „vukovaca“, predstavljanje talentovane trebinjske djece ovdje i u svijetu, afirmisanje zaboravljenih veličina, poput Vlastimira Brate Pavlovića, kroz objavljivanje izbora njegove poezije, učestvovanje u izdavačkim projektima „Prosvjete“, jačanje kulturne saradnje sa Nikšićem, Herceg Novim i Cetinjem, te organizovanje predavanja istaknutih srpskih intelektualaca.