Jutros je u maloj crkvi Svetog Save u Beogradu molitveno proslavljena liturgija posvećena Svetim Prebilovačkim i drugim donjehercegovačkim mučenicima, piše slobodnahercegovina.com.

istorijska liturgija vracar za novomucenike prebilovacke

Puno je simbolike u činjenici da se baš u hramu Svetog Save na Vračaru proslavlja praznik i prva liturgija posvećena „hercegovačkom Vračaru“.

Sveti Arhijerejski sabor Srpske pravoslavne crkve je na majskom zasijedanju ove godine jednodušno donio odluku da se Sveti Prebilovački novomučenici (čije su mošti velikim dijelom uništene od strane hrvatskih snaga u junu 1992. godine,) upišu u Diptih Svetih, sa datumom proslavljanja 24. jul/6. avgust, kako će biti upisano u crkveni kalendar.

Nakon ove odluke Sinoda SPC današnja liturgija ima i veliki istorijski značaj, jer je prva koja je posvećena ovim svetiteljima.

U vrlo nadahnutoj propovijedi otac Budimir Zekanović podsjetio je na priču o Kainu i sav besmisao bratoubilačkog stradanja, koji oduvijek, pa i danas, prati ljudski rod na cijeloj planeti.

"Vaskrsenja ne biva bez smrti. Prebilovački mučenici, ali i ostali stradalnici iz drugih krajeva položili su svoje živote samo zbog svog imena i svoje vere. Da bi danas Republika Srpska postojala i živela slobodno, proliveno je mnogo nevine krvi", rekao je protojerej Budimir Zekanović i nastavio: "Iako nas geografski deli Drina, reč je o jedinstvenom duhovnom prostoru. Osuđujući zločine, u ovom svetom hramu, uvek podsećamo na reči patrijarha srpskog Pavla 'budimo ljudi'".

Prvoj istorijskog liturgiji posvećenoj Svetim Prebilovačkim novomučenicima prisustvovao je veliki broj vernika.

Hercegovci su slogom pokazali svoju snagu, pa je bilo lijepo vidjeti okupljene predstavnike svih beogradskih hercegovačkih udruženja: Milenko Jahura-predsednik SND Prebilovci, Svetozar Crnogorac-predsjednik Kluba Gačana u Beogradu i zamjenik predsjednika zajedničkog Koordinacionog odbora, Žarko J. Ratković-predsjednik udruženja Trebinjaca „Jovan Dučić“ u Beogradu, Miodrag Dunđerović-predsednik Kluba Bilećana, Zoran Janjić-predsjednik udruženja Nevesinjaca, Slobodan Drašković-predsjednik Saveza guslara Srbije, Milenko Čabrilo u ime ZK „Hercegovac“ iz Pančeva, Milenko Lalović-ratni komandant.

Primjećena je i grupa francuskih turista koji su se u želji da obiđu Svetosavsku svetinju zatekla na liturgiji.

U samim Prebilovcima, u slavu Svetih Prebilovačkih novomučenika, služiće se Sveta liturgija u hramu, koji je, građevinski, pred završetkom, u subotu 9. avgusta, u 8.00 časova. Tim povodom, u Prebilovcima će biti tradicionalno okupljanje potomaka i poštovalaca Novomučenika.

Bilo je tu još dosta poznatih Hercegovaca popuut Boža Glogovca, Miloša Markovića, Slobodana Aćimovića, Voja Babića, Veliše Miljanovića, Mihajla Adžovića, Boža Ćorovića... Među okupljenima posebnu pažnju je izazvala i Biljana Plavšić, bivša predsjednica Republike Srpske.