U zgradi "Elektroprivrede" u Trebinju danas poslijepodne održan je sastanak ministra prosvjete i kulture Republike Srpske, Gorana Mutabdžije i doajena srpske i jugoslovenske kinematografije Milene Dravić.

milena dravic i ministar goran mutabdzija u trebinju

Tema sastanka, kojem su prisustvovali, između ostalih, selektor festivala Peđa Milojević, direktor Javne ustanove "Kulturni centar" Dejan Bodiroga, te predstavnici zavisnih preduzeća Elektroprivrede, je bila otvaranje večerašnjeg Drugog Festivala Mediteranskog i Evropskog Filma, kao i cjelokupno unapređenje kulturnih ustanova i manifestacija u Srpskoj.

Ministar Mutabdžija je istakao da Vlada Republike Srpske podržava sve manifestacije od republičkog značaja, te da je jedna od tih manifestacija i Festival Mediteranskog i Evropskog Filma u Trebinju.

"Nesumnjivo je da grad Trebinje ima značajne potencijale i mi smo, razgovarajući sa ministrom Tasovcem, u uzajamnoj saradnji dva ministarstva, a tražeći saradnju u okviru institucija, došli do situacije da samo u domenu filma nemamo partnera u Republici Srpskoj. I naše stremljenje će upravo biti u pravcu izgradnje filmskog centra u Srpskoj", istakao je Mutabdžija, dodajući da će se za realizaciju tog projekta tražiti pomoć ljudi od struke.

Glumica Milena Dravić, koja će večeras u 20.00 časova u pozorišnoj dvorani Doma kulture svečano otvoriti Drugi Festival Mediteranskog i Evropskog Filma, rekla je da nikada ne slavi jubileje jer to doživljava kao intimnu stvar, ali da se desilo da večeras u Trebinju obilježava 55 godina rada.

"Baš mi je drago što ću sa svojim prvim filmom otvoriti festival. Tu će biti i retrospektiva još nekoliko mojih filmova. Nažalost, neki filmovi nisu mogli da dođu i da se dobiju kopije. Drago mi je što ću imati susret sa publikom, što je osnovna stvar, i to poslije dugo vremena. Takođe, drago mi je što retrospektivu ima i moj italijanski kolega Franko Nero, sa kojim sam igrala u filmu 'Bitka na Neretvi'", istakla je Milena Dravić.

milena dravic i ministar goran mutabdzija u trebinju

Dravićeva je dodala da joj je Trebinje ostalo u najljepšoj uspomeni, te da se nada da će biti prilika da u Trebinje ponovo dođe, da snima neko novo ostvaranje.

"Trebinje i okolina nude sve. Sada kada sam dolazila ovim novim putem, toliko je prelepo, toliko su pejzaži fantastični, da uopšte nema razloga da neko ne poželi da ovde radi", kazala je poznata glumica, dodajući da za uspješne projekte treba i dobar marketing.

Domaćin današnjeg skupa u zgradi "Elektroprivrede", Blagoje Šupić, inače finansijski direktor pomenutog preduzeća, koje je glavni sponzor festivala, kazao je da rukovodstvo Elektroprivrede pored što vodi elektro sektor podržava i kulturu.

milena dravic i ministar goran mutabdzija u trebinju

"Zadovoljsto nam je što smo podržali Festival, i to ćemo raditi i u narednom periodu, jer bez kulture nema ni napretka", kazao je Šupić, koji je proslavljenoj glumici uručio monografiju srpskih manastira.

Festival filma počinje večeras u 18.00 časova projekcijom filma "Vrata ostaju otvorena". Za 20.00 časova u pozorišnoj dvorani Doma kulture predviđeno je obraćanje ministra Mutabdžije, predstavnika grada, te svečano otvaranje festivala.

Organizatori pomenutog festivala su: "Tangram centar" iz Beograda", "Alpe-Adria kulturna mreža" i Javna ustanova "Kulturni centar" Trebinje.

Pokrovitelji festivala su Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske i Grad Trebinje.

Medijski pokrovitelj je Radio-televizija Republike Srpske, dok su medijski sponzori "Radio Trebinje", "Glas Trebinje" i portal "TrebinjeLive".

milena dravic i ministar goran mutabdzija u trebinju