Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske, Goran Mutabdžija, prisustvovaće večeras svečanom otvaranju Drugog Festivala Mediteranskog i Evropskog Filma, koji večeras počinje u Trebinju, saopšteno je na konferenciji za medije koja je održana povodom početka festivala.

festival filma konferencija trebinje

Prema riječima Dejana Bodiroge, direktora Javne ustanove "Kulturni centar" Trebinje, ovogodišni festival će biti mnogo bolji nego prethodni, te je napomenuo da će se sve uraditi da naredni budu sve bolji i bolji.

"Javna ustanova 'Kulturni centar', sa bioskopskom i pozorišnom salom i Galerijom, preferira ne samo sa ovim stvarima, već i cilju da postane ustanova koja će imati regionalni karakter.  Sa tim u vezi, svaki dan jačamo naše resurse, a ujedno i Filmski festiv, koji ćemo probati da već od sljedeće godine prenesemo i na gradove iz naše regije, Hercegovine", istakao je Bodiroga.

Pozdravljajući okupljene novinare, Peđa Milojević, selektor festivala, je kazao da se festival nadzirao još od 2000. godine, ali da sada, polako ali sigurno, korak po korak, ide ka svojoj punoj koncepciji, koja bi trebala biti mediteranski i evropski festival, takmičarskog karaktera.

"Trebinje definitivno ima sjajnu ne samo filmsku publiku, već i pozorišnu. Sastavili smo jedan program satkan po programskih cjelinama i po horizontali i po vertikali", rekao je Milojević, dodajući da Republika Srpska ima svoj mediteran, te da je njegova najjača tačka upravo Trebinje.

"Smatramo da način života, druženje filmadžija i divni mediteranski duh, opijen suncem i vinom, je nešto što ovaj grad može ponuditi, ali i privući druge ljude da dođu ovdje, prije svega, zbog kulturnih sadržaja", dodao je Milojević, napominjući da je Trebinje grad sa pozorišnom i filmskom tradicijom.

On je posebno naglasio da je Milena Dravić svoju karijeru, prije 55 godina, počela u gradu na Trebišnjici, te da je postala zvijezda ne samo srpskog i jugoslovenskog filma, već i šire.

"Predstavljamo Trebinje kao dio mediterana, ali na jedan malo drugačiji način. Ovdje nema kupaćih kostima, već svi turisti, ljudi, gosti se mogu posvetiti jednom malo elitnijem turizmu, a to je kultura", kazao je Milojević.

Na festivalu će do 10. avgusta, do kada i traje. biti prikazano ukupno 23 filma iz petnaestak zemalja.

Festival počinje večeras projekcijom filma "Vrata ostaju otvorena" reditelja Františeka Čapa, koji je snimljen u Trebinju 1959. godine. On ujedno predstavlja i početak bogate karijere barda srpskog glumišta Milene Dravić, koja će večeras u 20.00 časova svečano otvoriti pomenuti festival.

Pomenuti festival podržali su Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske i Grad Trebinje, kao i privredni oslonac ne samo Trebinja, već i čitave Srpske, a to je Elektroprivreda Republike Srpske zajedno sa svim zavisnim predizećima koji imaju sjedište u Trebinju.