U Starom gradu u Trebinju danas je otvorena obnovljena Sultan Ahmedova (Careva) džamija, u prisustvu trebinjskog imama Huseina efendije Hodžića, predstavnika islamske zajednice u BiH, te gradonačelnika Trebinja Slavka Vučurevića i predsjednika Skupštine Slobodana Prtila.

otvaranje careve dzamije trebinje

Otvaranju obnovljene džamije prisustvovali su i predstavnici Srpske pravoslavne crkve, kao i mnogobrojni vjernici.

Pozdravljajući prisutne, efendija Hodžić je poručio da je džamija sagrađena jer je to tražio svemogući Bog. "Sagradili smo je najprije u ime Boga, radi vas, vaše prošlosti i tužne prošlosti ove džamije, radi ovoga grada i mnogih komšija, braće pravoslavnih u Trebinju", rekao je, pozdravljajući prisutne na otvaranju Careve džamije, trebinjski imam Husein efendija Hodžić, dodajući da u toku gradnje nije zabilježen nijedan incident.

On je napomenuo da je otvaranje džamije velika radost za sve muslimane na području Trebinja.

Veliki značaj u izgradnji džamije doprinijela je i gradska vlast u Trebinju, na čelu sa gradonačelnikom Slavkom Vučurevićem. On je, čestitajući na otvaranju nove džamije, istakao, da bi danas trebalo da najviše sija obraz Trebinjcima-Bošnjacima koji su svojim novčanim prilozima pomogli izgradnju Careve džamije.

otvaranje careve dzamije trebinje

"Bez pomoći velikih fondacija i institucija, sa dubokim fondovima, narod je uspio da u Trebinju obnovi i podigne još jedan molitveni krov. To bi trebalo zlatnim slovima upisati u vječne knjige ovog grada", rekao je Vučurević, dodajući da su sukobi, koji su bili u drugim državama na ovom području, bili krvavi i žestoki.

Vučurević je poručio da je danas izabran pravac suživota, što podrazumijeva potpuno uvažavanje i toleranciju.

"Otvarajući Carevu džamiju u Trebinju, još jedan molitveni krov, mi podstičemo ne samo suživot, nego i jedno unutrašnje otvaranje bez koga se nijedan narod i nijedna zajednica ne može otvoriti prema svijetu", istakao je  gradonačelnik Vučurević.

Prisutne je u ime Srpske pravoslavne crkve i Eparhije zahumsko-hercegovačke i primorske pozdravio otac Dražen Tupanjanin.

"Nadamo se, i Bogu se molimo, da izgradnja ove džamije i drugih porušenih i oskrnavljenih vjerskih objekata označavaju početak ere naših odnosa, koji će biti mnogo više od tolerancije, odnosi ljubavi, zagrljaja, istinskog suživota. Samo tako možemo da živimo na ovom prostoru i samo tako i sami možemo da se osjećamo kao ljudi", rekao je otac Tupanjanin.

Obnova Careve džamije trajala je dvije i po godine.

otvaranje careve dzamije trebinje