Dokumentaciono-informativni centar "Veritas" očekuje da će Međunarodni sud pravde u Hagu presuditi da je Hrvatska tokom i nakon operacije "Oluja" počinila genocid nad krajiškim Srbima.

oluja

"Veritas" je u petak povodom 19 godina od stradanja Srba u agresiji Hrvatske vojske na RSK u operaciji "Oluja" izrazio očekivanje da će Hrvatskoj biti naloženo da kazni počinioce genocida te da svim Srbima isplati štetu.

Predsjednik Odbora Vlade RS za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova Petar Đokić izjavio je da je sramno što su najodgovorniji ljudi za progon više od 200.000 Srba u akciji "Oluja" oslobođeni.

- Hrvatski generali Mladen Markač i Ante Gotovina oslobođeni su nakon prvostepene presude da su krivi, a to je teška uvreda za porodice 1.853 poginulih i nestalih Srba - rekao je Đokić.

On je najavio je da će u Banjaluci 3. i 4. avgusta biti obilježena godišnjica od progona Srba u akciji "Oluja". Sa registrovanih lokacija do sada je ekshumirano 875 žrtava pogroma srpskog naroda u "Oluji", dok još 215 žrtava čeka na ekshumaciju.