Na brdu Crkvina iznad Trebinja večeras je predstavljena foto-monografija "Put Sv. Vasilija", koja sadrži 78 fotografija, štampana na tri jezika, srpskom, ruskom i engleskom.

fotomonografija put svetog vasilija crkvina trebinje

Govoreći o foto-monografiji, koju su zajednički realizovali Foto-kino klub Trebinje i Društvo za očuvanje baštine "DOB" iz Gacka, Radoslav Tamindžija, predsjednik pomenutog društva, je istakao da je na putu Svetog Vasilija veliki broj mladosti koja hodi i pohodi srpska viševjekovna ognjišta. radoslav tamindzija dob gacko

"Oduševljava energija Svetog Vasilija i šta god se sa ovim narodom zbivalo mi ćemo se iz te energije obnoviti. Otuda i jedna ideja da uradimo foto-monografiju zajedno sa ljudima iz Foto-kino kluba Trebinje. Odnosno, jedan siže Svetog Vasilija, trojezično", rekao je Tamindžija, dodajući da je zamišljeno da se ljudi, nakon pohoda Ostroškim stijenama, upoznaju sa kratkim žitijem i vide ljepotu manastirskih bašta, zdanja, kompleksa.

U foto-monografiji, koja je iz štampe izašla prije malo više od mjesec dana, predstavljene su fotografije Predraga Mucovića, Slavenka Vukasovića, Igora Dutine i Dušana Petkovića.

Prema riječima Slavenka Vukasovića, predsjednika Foto-kino kluba Trebinje, već drugu godinu zaredom ovaj klub sarađuje sa društvom "DOB", a prošle godine su predstavili i foto-monografiju "Trebinje grad sunca". fotomonografija put svetog vasilija crkvina trebinje

"I ove godine smo nastavili saradnju, gdje smo za njih snimali fotografije o Svetom Vasiliju Ostroškom, a kako bi večeras predstavili i objavili ovo izdanje", kazao je Vukasović, napominjući da su fotografije snimane nekoliko godina unazad, s tim što su fotografije manastira Ostrog novijeg datuma.

Večerašnju promociju, koja je održana u novootvorenom restoranu na Crkvini, u okviru 5. Trebinjskih dana fotografije, uljepšali su članovi Etno-grupe "Zora" iz Bara i Crkvenog hor "Sveta Jelena Anžujska" pri crkvi Svete Trojice iz Gacka.

U narednim danima prirediće se, u okviru pomenute manifestacije, i samostalne izložbe Predraga Mucovića i Ninoslava Ilića.

fotomonografija put svetog vasilija crkvina trebinje