Predstavljena foto-monografija „Put Sv. Vasilija Tvrdoškog i Ostroškog“

Autor: Božo Morić Foto: TrebinjeLive
TREBINJELIVE 02. 08. 2014. - 0:24h

Na brdu Crkvina iznad Trebinja večeras je predstavljena foto-monografija „Put Sv. Vasilija“, koja sadrži 78 fotografija, štampana na tri jezika, srpskom, ruskom i engleskom.

fotomonografija put svetog vasilija crkvina trebinje

Govoreći o foto-monografiji, koju su zajednički realizovali Foto-kino klub Trebinje i Društvo za očuvanje baštine „DOB“ iz Gacka, Radoslav Tamindžija, predsjednik pomenutog društva, je istakao da je na putu Svetog Vasilija veliki broj mladosti koja hodi i pohodi srpska viševjekovna ognjišta.

radoslav tamindzija dob gacko

„Oduševljava energija Svetog Vasilija i šta god se sa ovim narodom zbivalo mi ćemo se iz te energije obnoviti. Otuda i jedna ideja da uradimo foto-monografiju zajedno sa ljudima iz Foto-kino kluba Trebinje. Odnosno, jedan siže Svetog Vasilija, trojezično“, rekao je Tamindžija, dodajući da je zamišljeno da se ljudi, nakon pohoda Ostroškim stijenama, upoznaju sa kratkim žitijem i vide ljepotu manastirskih bašta, zdanja, kompleksa.

U foto-monografiji, koja je iz štampe izašla prije malo više od mjesec dana, predstavljene su fotografije Predraga Mucovića, Slavenka Vukasovića, Igora Dutine i Dušana Petkovića.

Prema riječima Slavenka Vukasovića, predsjednika Foto-kino kluba Trebinje, već drugu godinu zaredom ovaj klub sarađuje sa društvom „DOB“, a prošle godine su predstavili i foto-monografiju „Trebinje grad sunca„.

fotomonografija put svetog vasilija crkvina trebinje

„I ove godine smo nastavili saradnju, gdje smo za njih snimali fotografije o Svetom Vasiliju Ostroškom, a kako bi večeras predstavili i objavili ovo izdanje“, kazao je Vukasović, napominjući da su fotografije snimane nekoliko godina unazad, s tim što su fotografije manastira Ostrog novijeg datuma.

Večerašnju promociju, koja je održana u novootvorenom restoranu na Crkvini, u okviru 5. Trebinjskih dana fotografije, uljepšali su članovi Etno-grupe „Zora“ iz Bara i Crkvenog hor „Sveta Jelena Anžujska“ pri crkvi Svete Trojice iz Gacka.

U narednim danima prirediće se, u okviru pomenute manifestacije, i samostalne izložbe Predraga Mucovića i Ninoslava Ilića.

fotomonografija put svetog vasilija crkvina trebinje

Komentari

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne i stavove internet portala TrebinjeLive.info. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal TrebinjeLive.info zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja.
Evo zbog čega je TrebinjeLive najčitaniji i najuticajniji portal u gradu!
11.000+
dnevnih
posjeta
350.000+
mjesečnih
čitanja
900.000+
mjesečnih
pregleda stranica
19.400+
fejsbuk
sviđanja