Trebinje i Trebinjci ove godine će imati priliku da, po prvi put, filmski festival u gradu na Trebišnjici otvori diva srpskog i jugoslovenskog glumišta, Milena Dravić.

film festival trebinje

Prema riječima organizatora, glumca Peđe Milojevića iz Beograda, čiji su korijeni iz ovih krajeva, festival će biti podijeljen u šest programskih cjelina: mediteranski film, evropski film, retrospektiva filmova Milene Dravić, retrospektiva filmova Franka Nera, novi srpski film i Hercegovina na filmu.

"Festival u Trebinju biće odlična prilika ne samo za susrete publike i autora filmova, već i mogućnost da se pogledaju ekskluzivni filmovi koji će na ovom festivalu imati i premijeru u jugoistočnoj Evropi. Naši dragi gosti imaće priliku da se upoznaju sa načinom života u Trebinju, prožetog morskim friškinom koji doseže do ovamo i miješa se sa ukusima vranca, žilavke, blatine. Vidjeće uživo kako se pravi kvalitetno vino, upoznaće običaje i sve ono što čini jedan mediteranski život i kulturu", istakao je Milojević u izjavi za TrebinjeLive.

On je dodao da će biti zanimljiv susret Milene Dravić i bivših vaterpolista "Leotara", koji su učestvovali u snimanju njenog prvog filma u karijeri 1959. godine, "Vrata ostaju otvorena". Kuriozitet je što je taj film sniman upravo u Trebinju.

"Ovaj festival ima nekoliko misija. Najvažnija je regionalna aktivnost na mediteranskom nivou, koju nažalost, Hercegovina nije dovoljno iskoristila, kao i to da se Trebinje promoviše kao Čitav grad – filmski studio. Mi ćemo ići i u jednu ozbiljnu akciju, a to je štampanje određenih filmskih prospekata, koji će prikazati takav ’studio’ u punom svjetlu i sve prednosti koje grad nudi. Turisti će brzo shvatiti da ko jednom dođe u Trebinje, neminovno će mu se vratiti", objasnio je Milojević.

Milojević je istakao da je Trebinje, prema njegovom mišljenju, filmski studio snova blizu mora, jezera i planina, mediteranski grad gdje su blizu aerodromi, tako da je i sama povezanost sa ostalim gradovima na zadovoljavajućem nivou.

Napomenuo je da je u Trebinju veliki broj talentovanih budućih filmskih stvaralaca, te da će mu biti izuzetno drago ako neko, podstaknut Filmskim festivalom, upiše dramske umjetnosti ili filmsku akademiju.

Jedan od ciljeva Filmskog festivala jeste i rekonstrukcija postojeće bioskopske dvorane u Domu kulture, koja bi ubuduće trebala imati sve pretpostavke savremenog filmskog prikazivanja, rekao je Milojević, dodajući da pomoć u realizaciji tog cilja očekuje od lanca "Evropa sinema".

Ovogodišnji, Drugi festival mediteranskog i evropskog filma, počinje u ponedjeljak, 4. avgusta.

U 18.00 časova, u pozorišnoj sali Doma kulture, biće prikazan film "Vrata ostaju otvorena" reditelja Františeka Čapa. Festival će, u 20.00 časova istog dana, svečano otvoriti glumica Milena Dravić, ovogodišnji laureat “ZLATNOG PLATANA”, nagrade za izuzetan doprinos evro-mediteranskoj kinematografiji. Na ovaj način poznata glumica obilježiće i 55 godina umjetničkog rada na filmu, koji je počeo upravo u Trebinju 1959. godine, podsjetio je Milojević.

Organizatori festivala su “Tangram centar”, “Alpe-Adria kulturna mreža” i Javna ustanova “Kulturni centar” Trebinje.