Povodom smrti novinara, pjesnika i publiciste Milenka Vica /61/, danas je u Skupštini opštine Herceg-Novi, u organizaciji Sekcije udruženja novinara Herceg-Novi, održana komemoracija.

preminuo milenko vico

Vico je preminuo u Banjaluci, gdje je bio na liječenju, 31. jula 2014. godine, nakon kratke i teške bolesti. Ugasilo se jedno veliko htjenje. Prerano se zaokružio životni put Milenka Vica koji je, između ostalnih svojih profesionalnih dužnosti, bio direktor i Glavni i odgovorni urednik Radija Herceg-Novi od 2000. do 2004. godine.

Milenko Vico rođen je 2. februara 1954. godine u selu Podštirovniku, Zupci, kod Trebinja. Poslije završene srednje škole i studija u Nikšiću u „Univerzitetskoj riječi“ počeo je da se bavi novinarstvom i pisanjem poezije.

Pokojni Milenko Vico bio je novinar „Univezitetske riječi“, „Radio Titograda“, „Pobjede“, „Svjedoka“, te jedan od od osnivača, 1999. godine, dnevnog lista „Dan“. Takođe, bio je dopisnik „Svetigore“ i urednik časopisa „Zubački glasnik“.

U posljednjih deset godina bavio se izdavačkom djelatnošću.

Bavio se i pisanjem poezije. Objavio je tri zbirke poezije: „Nenapisane pjesme“, „Nakon buđenja“ i „Djedova kosa“, kao i roman „Žeđ na Atlantiku“, koji opisuje životni put španskog borca Lazara Jelića koji je rodom sa Zubaca, a živio je u Herceg-Novom.

Vječito sa novinarima i sa knjigama najviše je pričao o njima, a sa svojim kumom Jankom Brajkovićem 1993. godine bio je osnivač Sajma knjiga u Igalu.

Ostavio je dubok trag u hercegnovskom novinarstvu i niko kao on nije poznavao život grada pod Orjenom, njegovu istoriju, privredu, političku i kulturnu dušu sredine u kojoj je živio više od tri decenije.

Bio je neposredan i nesebičan. Novinare početnike ohrabrivao je da pišu teme iz života, prve njihove tekstove dočekivao s radošću, kao da ih je on objavio. Za svačije napore i rezultate imao je lijepu riječ. A na neopravdane napade znao je žestoko, polemički da uzvrati. Njegov izdavački rad izrastao je iz njegovog entuzijazma.

Milenko, koji je mnoge bitke dobio, a kad se očekivalo da će još mnogo učiniti, da izborom svoje poezije kruniše svoje zavidno djelo koje bi imalo zavičajnu osnovu i visok uzlet iznad nje, zaustavljen je. Takođe, smrću Milenka Vica hercegnovsko novinarstvo i publicistika je na velikom gubitku. Ali Milenkov život bio je ispunjen časnim namjerama i korisnim radom.

Milenko Vico biće sahranjen danas u 17.00 časova na porodičnom groblju u selu Grab na Zupcima.