U Trebinju će u ponedjeljak, 4. avgusta, početi Drugi festival mediteranskog i evropskog filma.

milena dravic otvara film festival u trebinju

Tokom sedam festivalskih dana (do 10.8) biće prikazana 23 filma iz  15-ak zemalja u okviru šest programskih cjelina: mediteranski film, evropski film, retrospektiva filmova Milene Dravić, retrospektiva filmova Franka Nera, novi srpski film i Hercegovina na filmu, navodi se u saopštenju Film festivala Trebinje.

Festival će otvoriti glumica Milena Dravić, ovogodišnji laureat “ZLATNOG PLATANA”, nagrade za izuzetan doprinos evromediteranskoj kinematografiji. Na ovaj način poznata glumica obilježiće i 55 godina umjetničkog rada na filmu, koji je počeo upravo u Trebinju 1959. godine.

U ponedjeljak 4. avgusta od 18.00 sati, u Kulturnom centru Trebinje-Dom kulture, biće prikazan njen prvi film “VRATA OSTAJU OTVORENA”, reditelja Františeka Čapa. Naziv ovoga filma na simboličan način postaje i moto ovogodišnjeg festivala.

Poslije svečanog otvaranja (20.00 sati), biće prikazan i dokumentarni film o MIleni Dravić, koji je režirao Zdravko Randić.

Festival je, kako se kaže u saopštenju, podržan od strane Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske i Grada Trebinja, a medijski pokrovitelj je Radio-Televizija Republike Srpske.