U trebinjskom porodilištu za protekla 24 časa rođene su četiri bebe, podatak koji raduje, s obzirom da je u Trebinju u prvih šest mjeseci tekuće godine, prema podacima ovog odjeljenja Bolnice, prosječno na svijet dolazilo manje od jednog djeteta dnevno.

bebe porodiliste

„Za 24 sata u našem porodilištu rođene su tri djevojčice i jedan dječak, odnosno četvoro novih građana naše regije, jer nama gravitiraju, osim iz Trebinje, i žene iz Bileće, Ljubinja, Berkovića i Gacka. Identičnu situaciju imali smo i prije sedam dana, a u posljednjih pola godine nije se desilo da u trebinjskom porodilištu u jednom danu bude toliko novorođenčadi“, kaže dr Branislav Kozić, načelnik Ginekološko-akušerskog odjeljenja Bolnice Trebinje.

On, međutim, naglašava da se nastavlja trend pada nataliteta, a u našem gradu ponovo je manje djece za skoro cijelo odjeljenje.

„U proteklih šest mjeseci rođeno je 169, a u istom periodu lani 192 novorođenčeta, što je za 23-oje djece manje. Ako se ovako nastavi, do kraja godine moglo bi biti i do 50-oro djece manje u odnosu na 2013. godinu, samim tim skoro dva školska odjeljenja manje“, podvukao je dr Kozić.

Prema njegovim riječima, nastavlja se i trend starijih prvorotki, kao i problem sa rađanjem prvog i trećeg djeteta.

Kada je riječ o blizanačkim trudnoćama, dr Kozić kaže da je u prvih šest mjeseci ove godine na ginekološkom odjeljenju trebinjske bolnice rođen jedan par blizanaca, koji se inače rađaju na svakih 80 porođaja godišnje, te da je ranijih godina za isti period zabilježeno nešto više blizanačkih trudnoća. On, takođe, dodaje da je u julu ove godine rođen još jedan par blizanaca.