Oslikavanje unutrašnjosti Sabornog hrama Svetog Preobraženja Gospodnjeg u Trebinju privodi se kraju i do slave hrama i grada Trebinja, Svetog Preobraženja Gospodnjeg, trebalo bi da se završi većina predviđenih radova.

oslikavanje saborni hram sveto preobrazenje gospodnje trebinje

Prema riječima oca Stevana Kovačevića, starješine Sabornog hrama u Trebinje, između 3. i 5. avgusta očekuje se postavljanje ikonostasa, koji će, kako je ranije najavio, biti na na ponos svim vjernicima.

"Što se tiče slikanja, Aleksandar Živadinović i njegova ekipa su završili posao. Dario završava oltarski dio i za Preobraženje ćemo skinuti skelu. Možda će ostati nekih sitnica koje ćemo nastaviti nakon praznika, ali u principu uređenje i ukrašavanje hrama nikad i ne prestaje", rekao je za TrebinjeLive otac Kovačević, dodajući da se dovršava i sjeverni zid porte,  koji se nalazi neposredno uz park "Jovana Dučića".

Uveliko traju pripreme za Preobraženje Gospodnje, slavu hrama i grada Trebinja. Ove godine će, kako nam je potvrdio starješina trebinjskog Sabornog hrama, litija, koja se tradicionalno održava u večernjim časovima, biti posebnija nego prethodnih godina.

"Učešće će uzeti i Emir Kusturica, tako će jedan dio scenografije on uzeti u svoje ruke. Sve će se i snimiti, tako da ćemo imati i jedan lijep video zapis. Doće i veliki broj gostiju i učesnika, a od ove godine po prvi put učestovaće policija, vatrogasci, sportisti", dodao je otac Kovačević.

Saborni hram Svetog Preobraženja Gospodnjeg građen je od 1888. do 1908. godine i nalazi se u centru Trebinja.

Hram je detaljno renoviran 1957. godine i 2008. godine, kada je pozlaćeni krst podignut na 38 metara visok zvonik.

Prilikom renoviranja uklonjen je stari ikonostas, urađen novi pod, a prostor oko hrama sa dvorištem, parkom sa jezercetom, mostom, te sa sadržajima za najmlađe, važi za najljepši u Hercegovini i širem okruženju.