U okviru pratećeg programa 57. Festivala festivala u Trebinju je otvorena izložba foto-kolaža Vojislava-Voja Kilibarde, „Stvaram pozorište – ispred i iza scene“, njegov magistarski rad na Akademiji likovnih umjetnosti u Trebinju.

milosevic otvara izlozbu

Publici različitih obrazovnih profila obratio se načelnik Odjeljenja za privredu i društvene djelatnosti grada Trebinje, Zoran Milošević, koji se prihvatio i dužnosti da otvori izložbu, iako je priznao da je razumljivo da ne može kvalifikovano govoriti o stvaralaštvu Vojislava Kilibarde.

Zato je iskoristio priliku da gotovo osam minuta čita navode iz teksta uvažene istoričarke umjetnosti Ljiljane Zeković koje publika, kojoj mahom slikarstvo nije uža obrazovna struka, nije ni razumjela.

Iako jasnih navoda da Kilibarda kao primarno sredstvo umjetničkog izraza koristi fotografiju kojom istovremeno bilježi realnost, ali i dematerijalizuje umjetnički objekat, na pojedinim mjestim većini su ostali nejasni navodi o nadrealnom, metafizičkom, fantazmagoričnom, disparentnom, o semantičkom pristupu i tumačenju... itd...itd...

“Svjetlosni efekti, sjenke, polusjenke koje dočaravaju varljivu atmosferu La Turovih i Rembrantovih mističnih prizora, euklidovski prostor, kolorističke orkestracije, optički efekti, slikovni ritmovi, ovim fotografijama daju likovne vrijednosti koje možemo formulisati stilskim odrednicama: realno, asocijativno, apstraktno, simbolično, nadrealno i metafizičko” stoji, između ostalog, u Miloševićevom citatu.

Jasno je šta je Zekovićeva i za koga napisala ovakav tekst za katalog, ali nije jasno da li ga je i Milošević sam razumio.

Ako jeste – onda je on i te kako kvalifikovan da govori o stvaralaštvu Vojislava Kilibarde, a ako nije, onda se nije trebao prihvatati ovakve dužnosti, ili su mu gradski menadžeri i portparoli Grada trebali napisati govor, onako kako su to radili i svi njegovi prethodnici – nije sramota...