HERCEG-NOVI - I pored oblaka i sitne kiše sinoć i narednih sedam noći poznati hercegnovski trg Belavista biće u znaku knjige. 

trg od knjige herceg novi 2014

Pod sloganom „Ostati ravnodušan prema knjizi, znači maksimalno osiromašiti život“, počeo je 12. međunarodni sajam knjige „Trg od knjige 2014“, koji baštini jednu lijepu tradiciju saborovanja knjizi u čast pod otvorenim nebom, još od Igaljskih izdanja koje je u Igalu 1993. godine započeo poznati knjižar i izdavač Janko Brajković.

Poslije pozdravne riječi v.d. predsjednika opštine Milana Vajagića, sajam je otvoren besjedom akademika Vladete Jerotića, koji je u svom kazivanju "Slovo o knjizi" naglasio da knjiga spaja, a gordost razdvaja.

„Knjiga može da se piše velikim i malim slovom. Veliki ljudi od knjige, a kod nas su to Petar Petrović Njegoš, Ivo Andrić, Miloš Crnjanski, Meša Selimović i Mihailo Lalić, kome je posvećeno i prvo veče ovog sajma i po kojem su ovaj grad i ova zemlja prepoznatljivi, trebaju da nas spajaju, a tu gordost koja nas razdvaja treba poništiti i na neki način neutralizovati. Sa knjigom je to možda najbolje“, kazao je Jerotić.

Prvi program na sajmu, koji je okupio oko 40 izdavača iz Srbije, Republike Srpske i Crne Gore nosio je naziv „Omaž Mihailu Laliću“, povodom sto godina od njegovog rođenja. 

O jednom od najpoznatijih crnogorskih pisaca, koji je veći dio svog života proveo u Herceg-Novom, nadahnuto su kazivali akadmiik Radomir Ivanović i književni kritičar Želidrag Nikčević.

Veče je završeno koncertom kvarteta „Unikue“ iz Podgorice.