Monodramom „O glumatanju“, poznatog beogradskog glumca Slobodana Ćustića, večeras je u Trebinju počeo 57. Festival festivala, smotra dramskih amatera.

monodrama o glumatanju slobodan custic

U narednih šest dana, koliko 'e trajati festival, na daskama trebinjskog Doma kulture predstaviće se isto toliko pozorišnih ostvaranje iz zemalja bivše Jugoslavije. Trebinjskoj publici predstaviće se pozorišta iz Srbije, Crne Gore, Republike Srpske, BiH, a po prvi put od obnove festivala nastupiće pozorište iz Makedonije.

Već sutra, prvog takmičarskog dana, predstaviće se Bjelopoljsko pozorište, koje će izvesti predstavu „Praznina“, po tekstu Slobodana Tomovića, a u režiji Slobodana Marunovića. U srijedu će nastupiće Pozorište "Stevan Sremac" iz Crvenke sa predstavom „Pokondirena tikva“ Jovana Sterije Popovića u režiji Radoja Čupića. U četvrtak će se za „Zlatnu masku“ predstaviti Teatar "Total" iz Visokog koji dolazi sa komadom "Čekajući Godoa" Semjuela Beketa, u režiji Jesenka Muzaferije, dok će u petak nastupiti ansambl Gradskog pozorišta Trebinje sa predstavom "Boing, boing", po tekstu Marka Kamelotija i reditelja Željka Miloševića.

Ansambl Kamerne scene "Miroslav Antić" iz Sente nastupiće u subotu, 26. jula, a odigraće predstavu "Ožalošćena porodica" Branislava Nušića, koju je režirao Dejan Cicmilović.

Ovogodišnji festival zatvoriće predstava „Dom Bernarde Albe“ Federika Garsije Lorke čiju režiju potpisuje Kristina Atanasova Arsova, u izvođenju Centra za kulturu "Beli Mugri" iz Kočana, iz Makedonije.

Predstave iz takmičarskog programa počinju u 20.30 časova u pozorišnoj sali Doma kulture, a u čast nagrađenih, posljednjeg festivalskog dana, predviđen je koncert sastava "Serbian Jazz BRE!".

Ulazak na sve predstave je, kao i prethodnih godina, besplatan.

Takođe, u okviru pratećeg programa večeras je otvorena izložba pozorišnih fotografija Vojislava Voja Kilibarde, a u narednim danima biće priređena  i izložba pozorišnih fotografija Linde Grejem, te promocija časopisa "Scena" i "Nova srpska drama", dok će Poetski teatar "Tent" iz Obrenovca izvesti predstavu "Solunci govore", po tekstu Antonija Đurića, a u režiji Radomira Planinčića.

izlozba vojislava voja kilibarde

Tokom 57. Festivala festivala na trebinjskim ulicama i trgovima  biće priređeni muzičko-scenski performansi, u izvođenju učenika Muzičke škole Trebinja i artističke grupe iz Beograda, a u režiji Ane Grigorović.

Pokrovitelj festivala je Grad Trebinje, a izvršni producenti Centar za informisanje i obrazovanje i Kulturni centar Trebinje.