Opština Bileća i lokalni Konjički klub „Potkovica“ organizovali su danas Prve konjičke trke „Bileća 2014“, koje su se održavale na lokalitetu Bijeljani nadomak ovog gradića, a koje će, kako je, otvarajući manifestaciju, istakao bilećki načelnik Miljan Aleksić, postati tradicionalne.

konjicke trke bileca

Napominjući da je ovo prvi put da Bileća, pored čuvene Nevesinjske olimpijade i njenih konjskih trka, organizuje svoje konjičke trke, okupivši preko 40 takmilara uglavnom iz BiH i Crne Gore, Aleksić dodaje da je u pitanju jedinstven događaj u Hercegovini, jer, pored Bijeljine, samo Bileća ima manifestaciju koja je u potpunosti posvećena konjičkom sportu, a koja će u narednim godinama, kako kaže, biti prava atrakcija.

„Bileća je opredijeljena da ide ka napretku, a njeno lokalno rukovodstvo će, onako kako je i obećalo, raditi na jačanju privrede i turizma kao jedne od razvojnih šansi, gdje će konjički sport koji je u povoju, u budućnosti predstavljati veliki adut u oporavku našega turizma“, rekao je Aleksić.

On ističe da mu je naročito drago što su, u nastojanju da afirmišu konjički sport, tradiciju i viteštvo, Konjički klub „Potkovica“ i opština Bileća uspjeli organizovati manifestaciju koja je okupila oko 40 učesnika i nekoliko hiljada posjtilaca.

miljan aleksic na konjickim trkama bileca

Izražavajući nadu da će trka ispuniti sva njihova očekivanja, a u granicama fer pleja i sportskog i viteškog nadmetanja pobijediti najbolji, Aleksić je poručio da je ovo najbolja slika otvaranja Bileće u svakom pogledu koja će, kako dodaje, u budućnosti biti kao i ova manifestacija, bolja i jača.

Dražen Dunđer, vlasnik Konjičkog kluba „Potkovica“, naglasio je da su trke samo potvrda da je njegov klub u priču o konjičkom sportu ušao ozbiljno i da će u narednim godinama i njegova ergela sa sedam punokrvnih konja, ali i same trke, ojačati i dati značajan pečat bilećkom turizmu.

Konjičke trke u Bileći odvijale su se u predvečernjim časovima, a organizovane su četiri utrke i to brdsko-planinskih konja, arapskih punokrvih konja i punokrvnih engleskih grla, dok je jedna trka rezervisana samo za bilećka grla.