Otvaranjem izložbe slika nastalih na trodnevnoj likovnoj koloniji, na Ivanici kod Trebinja danas počinje „Kulturno ljeto Ivanice“, prva kulturno-turistička manifestacija u ovom, prije rata trebinjkom, a danas naselju u opštini Ravno.

ivanica

Prema riječima Krsta Markovića, inicijatora pokretanja „Kulturnog ljeta“ – u radu likovne kolonije, koja je počela u petak – učestvovalo je petnaestak umjetnika, od već afirmisanih imena do talenata koji su tek na stvaralačkim počecima.

„Prvo ‘Kulturno ljeto’ odlučili smo da počnemo sa likovnom kolonijom, jer na Ivanici živi ili na odmor dolazi nekoliko likovnih umjetnika, pa smo smatrali – da treba da iskoristimo taj potencijal“, kaže Marković dodajući da će izložba biti i prodajna, od čega će prihod biti iskorišćen za organizaciju kolonije i naredne godine.

Otvaranje izložbe je u 17 časova u prostorijama osnovne škole na Ivanici.

Marković dodaje da će u okviru „Kulturnog ljeta“ u četvrtak, 24. jula, biti priređeno i književno veče, sa učešćem petnaestak stvaralaca i ljubitelja književnosti iz ovog mjesta i gostiju.

„Jedna turistkinja iz Amerike, porijeklom Vijetnamka, izrazila je želju da nas na toj večeri upozna sa književnim stvaralaštvom u Vijetnamu. Očekujem jedno lijepo književno druženje mještana i onih koji ovdje dolaze na odmor. Ivanica je odavno turističko mjesto, a turistima moramo ponuditi što više sadržaja da bi nam ponovo dolazili. A bez kulture nema ni lijepog života“, kaže Marković, dodajući da je velika želja i interes entuzijasta koji su pokrenuli prvo „Kulturno ljeto Ivanice“ da ova manifestacija izraste u tradicionalnu.
On dodaje da će program prvog „Kulturnog ljeta“ biti završen 10. avgusta – postavkom muških i ženskih ručnih radova i izložbom fotografija u prostorijama osnovne škole.

Za organizaciju programa, navodi Marković, sredstva je izdvojila i Opština Ravno, a novčano je pomogla i jedna porodica iz Holandije.