Ugledni američki nedjeljnik "Newsweek" napisao je članak o Novaku Đokoviću, u kojem se ističe da je on veoma zaslužan za popravljanje ugleda Srbije u svijetu.

novak djokovic i dalje prvi na atp listi

"Bio je to njegov posljednji gest dok je prihvatao trofej Vimbldona - podigao je zlatni pehar ka nebesima i promrmljao riječi 'Jelena Genčić'. To je otkrilo mnogo o Novaku Đokoviću. Znao je da ne bi stajao tu kao šampion i inspiracija svojoj zemlji da nije bilo žene koja ga je naučila o životu i o tenisu."

Ovako novinar "Newsweeka" Ričard Evans započinje svoj članak, a zatim nastavlja:

"Njihova priča bila je jedinstvena, kao što je i morala da bude, pošto je nevjerovatno teško jednoj naciji da se oslobodi krvave prošlosti, a Đoković je, više nego iko drugi, pomogao da se to učini. Srbija nije bila jedini krivac za rat koji je bjesnio nekadašnjom Jugoslavijom devedesetih, ali je najlošije predstavljena u medijima i na početku novog vijeka njen imidž ležao je u ruševinama. Povratiti osjećaj nacionalnog ponosa zna da bude teško, ali obično ne traje toliko dugo koliko je potrebno da se promijeni slika koju spoljašnji svijet ima. Kako bi se taj posao obavio brzo, naciji je potreban neukaljan heroj, koji će iznići i ponuditi svijetu potpuno drugačiju perspektivu. Iako Srbija tradicionalno nije mnogo pažnje poklanjala tenisu, ispostavilo se da je taj čekani heroj srpskog naroda teniser po imenu Đoković. Njegova pobjeda nad Federerom u jednom od najboljih vimbldonskih finala sigurno će uljepšati reputaciju, koja raste još otkad je Đoković zadivio teniski svijet nepobjedivošću u prvih pet mjeseci 2011. godine."

Novinar konstatuje i da je Đoković veliku pomoć imao i od svojih kolega, pa navodi izvanredne rezultate Jelene Janković, Ane Ivanović i Nenada Zimonjića. Zatim naglašava veliku ulogu koju je Jelena Genčić imala u Đokovićevom odrastanju i sazrijevanju kao ličnosti i kao tenisera. Citirajući dijelove Novakovog pisma nakon smrti Genčićeve, novinar ističe:

"Svako ko je sjedio na brojnim Đokovićevim konferencijama za medije nije iznenađen njegovom rječitošću. Govoreći skoro savršenim engleskim jezikom, Đoković se predstavlja kao veoma inteligentan mladi čovjek s jasnim razumijevanjem šta i koga predstavlja."

Potom se naglasak stavlja na Đokovićeve pomirljive izjave o ratu bilo koje vrste, kao i o odnosima bivših republika Jugoslavije, a Ričard Evans tekst završava rečenicom:

"Ako postoji ijedan Srbin na svijetu koji je dokazao da može da stvori optimizam usred očaja, onda je to on."

NAJBOLJI

Srpski teniser Novak Đoković najbolji je sportista svijeta prema istraživanju Kudala (QUality meDAL), koje je sprovedeno u Crnoj Gori. Pored Đokovića, najveći broj glasova za najbolji kvalitet dobili su prvak Evrope madridski Real, kao najbolji svjetski sportski klub, Budućnost - najbolji sportski klub u Crnoj Gori, dok je Radmila Petrović najbolja sportistkinja u toj zemlji.

Istraživanje je sprovela švajcarska firma "Icertias" na području Crne Gore tokom marta ove godine. U anketi je učestvovalo 1.200 građana starijih od 15 godina koji koriste internet. Tokom istraživanja nije mjerena snaga brenda, već isključivo iskustvo, zadovoljstvo i percepcija ispitanika kada je riječ o kvalitetu usluge i ponude na tržištu.