U organizaciji Eparhije zahumsko-hercegovačke i primorske i Književnog udruženja „Susret“, sinoć je u Eparhijskom domu održano književno veče sa pjesnikom Rankom R. Radovićem.

knjizevno vece ranka radovica trebinje

Dobitnik brojnih pjesničkih nagrada, među kojima i najprestižnijih ruskih književnih priznanja – „Zlatni vitez“ , Specijalna nagrada izdavačkog savjeta Ruske pravoslavne crkve i Medalja prvog štampara Rusije Ivana Fjodorova – Ranko Radović objavio je do sada petnaest zapaženih knjiga poezije, a zastupljen je i u 40-ak izbora i antologija u zemlji i inostranstvu, te prevođen na ruski, engleski, španski i makedonski jezik.

Govoreći o poeziji Ranka Radovića, profesor književnosti Milana Babić istakla je da dvije teme čine nit-vodilju njegove poezije – traganje za rječju i ljubav.

„Težiti u umjetnosti da izraziš cjelinu svijeta, a da svoju misao obučeš u riječ u kojoj će vijekovi odjeknuti – to je sasvim legitimno i čovjekova nasušna potrebna. To je Ranko Radović pokušavao – i uspio“, rekla je Babićeva.

Uz kazivanje autora, posjetioci književne večeri mogli su da čuju i poeziju Ranka Radovića u prepjevima na španski, ruski i makedonski jezik, a u drugom dijelu programa svoje stihove govorio je i trebinjski pjesnik Novica Telebak.

Promovisan informator za trudnice

dr Danijela Popadic promocija knjige trudna sam

U Hotelu Leotar sinoć je promovisana knjiga „Trudna sam“ autora dr Danijele Popadić, specijaliste ginekologa i akušera u trebinjskoj Bolnici, te koautora dr Miroslava Popovića i dr Marka Gardašanića.

Prema riječima dr Popadićeve – knjiga je koncipirana kao stručni informator za trudnice i nastala je iz višegodišnjeg stručnog usavršavanja i iskustva rada, a iz potrebe da se buduće majke pravilno edukuju, a žene podstaknu na majčinstvo.

„Trudnice će u knjizi moći da nađu sve što je potrebno da znaju o majčinstvu – od začeća, kroz sve nedjelje trudnoće, do porođaja, zašto da teže prirodnom porođaju, a ne carskom rezu, te mnoge korisne savjete – kako da se hrane ili koje vježbe da praktikuju tokom trudnoće. U posljednjem poglavlju su i odgovori na najčešća pitanja porodilja sa kojima se akušeri susreću“, pojasnila je dr Popadićeva.

Ona je navela da će u narednom periodu više pažnje posvetiti stručnoj pomoći ženama koje ne mogu sa ostvare majčinstvo, zbog čega i provodi kraju studije supspecijalizuje na problematici steriliteta i fertiliteta.

„Želja nam je da izgradimo u Trebinju uspješno i moderno Ginekološko-akušersko odjeljenje, sa specijalizovanim kadrom koji će moći će pomogne i ženama sa problemom steriliteta, što je, na žalost, sve izraženija pojava u Hercegovini“, rekla je Popadićeva.

Koautori knjige „Trudna sam“ su dr Miroslav Popović, načelnik Operativnog odjeljenja Kliničkog centra u Banjaluci i dr Marko Gardašanić, ginekolog u Opštoj bolnici u Dubrovniku.