Policijski službenici Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske od danas su u novim uniformama.

uniforme policija

Nova ljetna uniforma policijskog službenika razlikuje se od dosadašnje koja je prilično dotrajala, a i izgledom zastarjela. Novi Pravilnik o jedinstvenoj policijskoj uniformi i opremi je propisao uniformu koja ima manji broj dijelova, koja je funkcionalnija, izrađena od najkvalitetnijih materijala prilagođenih svakodnevnim poslovama i uslovima rada policijskih službenika, kao i modernijeg dizajna.

Nova uniforma će prvenstveno omogućiti efikasniji rad i bolje zaštititi zdravlje policijskih službenika. Svakom dijelu uniforme posvećena je posebna pažnja vezano za materijal od kojeg je izrađena i dizajna, kako bi zadovoljili uslove rada i potrebe policajca. Pravilnik predviđa realne rokove trajanja pojedinih dijelova uniforme i stavlja obavezu redovnog zanavljanja.

Ono što će građani najprije primjetiti jeste da će policajci „ostati bez“ dosadašnjih šapki, kravata i klasičnih cipela, te da će metalne oznake na uniformi biti zamijenjene oznakama vezenim na platnu. Novost je i da će svi uniformisani policijski službenici na uniformi na vidnom mjestu imati i identifikacijsku oznaku sa prvim slovom imena i prezimenom, ističe se u saopštenju MUP-a RS.

Ministarstvo unutrašnjih poslova je takođe u završnoj fazi procedure nabavke adekvatne obuće za policijske službenike u skladu sa odredbama novog Pravilnika, (cipele plitke, cipele poluduboke i cipele ženske za redovni sastav policije, te čizme i taktičke patike tzv. „taktičke patike“ za pripadnike Specijalne jedinice policije i jedinica za podršku). Pravilnik predviđa izuzetno kvalitetnu obuću, što znači: udobnu, izdržljivu, vodonepropusnu i sa đonom koji će spriječiti klizanje. Višeslojni materijali (koža i menbrana) treba da omoguće "prozračnost" i spriječe prolazak vode u unutrašnjost obuće.

Nabavka novih uniformi i obuće za policijske službenike MUP-a RS ne bi bila moguća bez snažne podrške Vlade Republike Srpske.

Policajac je prva i najneposrednija slika države u očima građana, ali i stranaca koji dolaze u Srpsku, kaže se u saopštenju.