U Zaplaniku u Trebinjskoj Šumi svečano je proslavljen Petrovdanski sabor. Ove godine o Petrovdanu ovaj saborni hram proslavio je dva značajna događaja, 150 godina od gradnje današnjeg hrama i završetak njegove višegodišnje obnove, jer je u posljednjem ratu hram Svetih apostola Petra i Pavla bio porušen.

zaplanik

Čin osveštanja crkve, ikonostasa, zvonika i zvona obavili su sveštenici: Momčilo Pejičić, Stevan Kovačević i Nikica Ajder. Samom činu osveštanja i Svetoj liturgiji prisustvovao je veliki broj vjernika iz Trebinja, Dubrovnika, Herceg-Novog, Beograda, Novog Sada, te mještani porijeklom iz 15-ak sela kojima je ovo saborni hram.

Skupu su prisustvovali svi predstavnici političkih partija iz Trebinja, donatori, i svi koji su pomogli ili učestvovali u obnovi hrama. Iako se svake godine ovdje svečano proslavlja Petrovdan, ove godine bio je to veličanstven skup. Hram i njegova okolina bili su okićeni srpskim trobojkama.

Poslije osveštanja crkve i svete liturgije za sve prisutne pripremljena je trpeza ljubavi.

U svečanoj atmosferi sve prisutne pozdravio je prigodnim govorom otac Stevan Kovačević. Ispred SPC i EZHiP  najistaknutijim pojedincima u obnovi hrama Svetog Petra i Pavla u Zaplaniku zahvalio se otac Momčilo Pejičić. Prisutne je pozdravio i predsjednik odbora za obnovu hrama svetih apostola Petra i Pavla u Zaplaniku Stevo Putica.

O značaju i istorijatu Zaplanika u prošlosti, prisutne je upoznao arheolog  prof. Aleksandar Ratković. Nakon svečanog ručka, proslava se nastavila uz kulturno-umjetnički program.  Prvo su nastupile djevojčice iz porodice Pajić, recitujući himnu Svetom Savi i pjesme sa Kosova i Metohije, zatim je kulturno-umjetnički program nastavljen uz ANU "Jovan Dučić" iz Trebinja. Ženska pjevačka ovog ansambla izvela je pjesme iz Stare Srbije, Kosova i Metohije. Nekoliko junačkih pjesama otpjevao je uz gusle narodni guslar Vladan Perović. Uz hercegovačku gangu svečanost se nastavila do kasnih popodnevnih časova.

zaplanik

zaplanik

zaplanik