Uprkos lošim vremenskim prilikama i nedavnim poplavama u RS, BiH i Srbiji, turistička sezona u Trebinju, prema zvaničnoj evidenciji noćenja, bolja je nego prošle godine, kaže za RT Tatjana Bulajić, direktor Turističke organizacije Grada Trebinja.

turisti trebinje

Ona dodaje da o tome najubjedljivije svjedoči činjenica da su trenutno svi smještajni kapaciteti popunjeni i da u našem gradu, sa oko 700 registrovanih kreveta, danas nema nijedna slobodna soba!

„Za prvih šest mjeseci ove godine ostvareno je oko 11% više noćenja u odnosu na isti period prošle godine. Sezona je, dakle, bolja nego prošlogodišnja jer je broj noćenja zvaničan podatak i on je mjerodavan. Samo u maju je broj noćenja bio manji u odnosu na prošlu godinu, ali je zato juni za preko 20% bolji nego lani. Što se tiče jednodnevnih posjeta – tu nikad nemamo zvaničnu statistiku jer je nemoguće doći do te brojke. Ali zato svakodnevno vidimo turističke autobuse koji se zaustavljaju na ulazu u Dučićevu ulicu, a to su najčešće Rusi ili turisti iz zapadne Evrope, koji gostuju u Dubrovniku, Herceg Novom i Budvi“, kaže Bulajićeva.

Nacionalna struktura turista iz zbirne evidencije noćenja u smještajnim objektima našeg grada – slična je kao i prethodnih godina, uz neočikivanu promjenu na vrhu, koji je redovno ranije bio rezervisan za najbrojniju trebinjsku klijentelu – turiste iz Srbije.

„Iznenađujuće je da ove godine bilježimo najviše noćenja turista iz Turske. Srbija je na drugom mjestu. Zatim slijede – Koreja, Grčka i Švedska. To je prvih pet zemalja odakle ove godine dolaze turisti u Trebinje. Po prvi put ove godine imamo noćenja i turista iz Rusije“, ističe Bulajićeva, dodajući da najviše pažnje turistima i ove sezone privlače kulturno-istorijske i druge znamenitosti Trebinja, te brojne vinarije, koje iz godine u godine bilježe veći broj posjeta.

Bulajićeva podsjeća da je u okviru IPA projekta međugranične saradnje sa Nikšićem ove godine planirano postavljanje kvalitetnije turističke signalizacije u gradu, te panoramskog dvogleda i interaktivnog totema na Crkvini, kako bi se turistima olakšalo snalaženje u gradu.

„Signalizacija bi trebalo da bude postavljena po planu projekta u oktobru. Riječ je o velikom broju znakova, njih oko 340. Dakle, svoju pravu funkciju dobiće tek naredne sezone. Panoramski dvogled i interaktivni totem trebalo bi da budu postavljeni do kraja avgusta“, precizira Bulajićeva.