HERCEG-NOVI - Povodom hramovske slave Polaganje rize Presvete Bogorodice , u Bijeloj je juče Svetu arhijerejsku liturgiju u istoimenoj crkvi služio mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije uz sasluženje sveštenstva hercegnovskih parohija.

svecanost u bijeloj kod herceg novog

Poslije Svete liturgije održan je parastos dobrovoljcima iz Bijele i obavljeno osvećenje temelja spomen česme u crkvenom kompleksu gdje će se narod Bijele okupljati, piti vodu sa tog izvora i podsjećati na učesnike Velikog rata od 1914. do 1918. godine iz Bijele.

Ovaj svečani čin obavio je mitropolit Amfilohije koji je prisustvovao i tradicionalnoj duhovnoj akademiji, koja je ove godine nosila naziv „Odjeknulo je i u Bijeloj“, a posvećena je stogodišnjici od početka Prvog svjetskog rata.

U riječima dobrodošlice dr Drago Šerović je naglasio da su Bijeljani ponosni na svoju istoriju i Veliki rat koji se nakon toliko godina, u kojima se nije spominjalo ni zvanično obilježavao ovaj veliki jubilej, ističe sa imenima učesnika iz ovog rata iz Bijele i Bjeljskih Kruševica.

„Odjeknuo je u Bijeloj pucanj Gavrila Principa, truba trubača sa Drine koja poziva na zbor, riječi majora Gavrilovića u odbrani Beograda, Cer i Kolubara, Mojkovac i Kajmakčalan. I Bijeljani su se odazvali. Odazvali su se kao dobrovoljci dolazeći iz svijeta, kao prebjezi od Austrougarske mobilizacije, a odazvali su se i ranjavani i ginuli“, rekao je dr Šerović, dodajući da su bjeljski domaćini, i pored svih teškoća, i nakon Prvog, ali posebno Drugog svjetskog rata, slavli krsnu slavu hrama.

On je istakao da u hramovskoj ćeliji postoji slika iz 1951. godine na kojoj se vidi veliki broj domaćina, te da krsna slava nije prekidana sa slavljem do današnjih dana. „Kako 1951. godine tako neprekidno do danas. I tako uz ognjište i badnjake, uz šarena jaja, uz slavsku trpezu, okupljanjem uz priče i pjesme prošli smo kroz jedno vrijeme i nacionalno opstali. U nama nije bilo ni inata ni prkosa ni želje da sudimo tom vremenu, jer ipak u njemu smo odrastali, školovali se, zasnivali porodicu, radili, ali i okupljali se i slavili“, kazao je Šerović.

U prigodnoj besjedi, osvrćući se na naziv akademije, mitropolit Amfilohije je kazao da ovaj događaj, koji je odjeknu ne samo u Bijeloj, već i na svih pet kontinenata, utiče i u modernom 21. vijeku.

O Prvom svjetskom ratu i doprinosu Bijeljana i Bokelja pobjedi u Velikom ratu govorio je profesor Nenad Šerović, naglasivši da se sve više javljaju pokušaji revizije istorije.

„Revizionisti imaju ustaljeno tumačenje da je Sarajevski atentat razlog Velikog rata. Dokazi govore suprotno. Pravi uzroci leže u dugoročnim imperijalističkim planovima za potpuno kolonijalističko pokoravanje Zapadu čitavog Balkana“, rekao je Šerović, a zatim dao istorijski pregled ratnih dešavanja u Prvom svjetskom ratu, sa posebnim osvrtom na Mojkovaču bitku i brodolom parobroda „Brindizi“ sa crnogorskim, bokeljskim i hercegovačkim dobrovoljcima u Medovskom zalivu 6. januara 1916. godine.

svecanost u bijeloj kod herceg novog

Horovi „Roždestvo“, „Sveti Vasilije Ostroški“ i „Sveti Sava“ izveli su duhovne i svetovne pjesme, a priređena je i izložba „Ratne fotografije“ Rista Šukovića, počivšeg paroha Bjeljskih Kruševica, koji je i sam bio dobrovoljac u Srpskoj vojsci.

U programu je učestvovao i narodni guslar Rajo Vojinović pjesmom o Sarajevskom atentatu, a prisutni, koje je predvodio konzul Republike Srbije u Herceg-Novom Slobodan Bajić i predsjednica Skupštine opštine Herceg-Novi Danijela Đurović, posebno su pozdravili ženski vokalni sastav „Krasnojerski“, pedagoški sastav iz Krasnojarka na čelu sa Galinom Kozirevom, profesorom muzičke akademije.