Pomenom služenim u Crkvi posvećenoj Svetom Knezu Lazaru srpskim junacima u krugu nekadašnje Kasarne, te polaganjem cvijeća u Spomen sobi i Spomeniku braniocima Trebinja u posljednjem odbrambeno – otadžbinskom ratu, i ove godine je obilježena 22 godina od osnivanja Trebinjske brigade Vojske RS.

dan trebinjske brigade

Na prigodnoj svečanosti, na kojoj su se okupili bivši pripadnici Trebinjske brigade, članovi porodica poginulih boraca i Udruženja ratnih vojnih invalida, govorili su gradonačelnik Trebinja Slavko Vučurević i Dušan Škrivan, predsjednik Predsjedništva Boračke organizacije Trebinja.

“Na ovaj dan treba se sjećati onih koji su dali najviše, svoje živote ali i onih koji su dijelove tijela založili za Trebinje i svih boraca trebinjske brigade. Za porodice poginulih boraca, ratne vojne invalide i njihovu djecu i bivše pripadnike Vojske RS nije učinjeno puno i morali smo mnogo više da uradimo, a nove prilike su pred nama”, rekao je gradonačelnik Trebinja Slavko Vučurević.

Za godinu i po dana obezbijedili smo pripravnički staž za oko 80 djece poginulih boraca, pomogli smo i jednom broju pripadnika trebinjske brigade koji nemaju primanja, ali to nije dovoljno da se odužimo na pravi način i da ispravimo sve što je loše urađeno u proteklim godinama“, ističe Vučurević.

O porodicama palih boraca se mora mnogo više voditi računa, rekao je gradonačelnik Trebinja i naveo primjer, koji je, kako je rekao saznao jutros prilikom posjete jednoj porodici poginulih boraca.

„Majka poginulog borca Dušana Jelića mi je rekla da je prije dvije godine 10 mjeseci živjela bez električne energije zbog neplaćanja računa. Ko su ti da to mogu raditi, jesmo li svi isti? Nismo svi isti bili u ratu, očito nismo isti i u miru. Trebinju treba jaka boračka organizacija dobrih i poštenih ljudi, a gradska uprava će podržati one koji su spremni da se bore za porodice poginulih boraca, ratne vojne invalide i njihovu djecu i bivše pripadnike Vojske RS“, naveo je gradonačelnik Trebinja.

“Rat je davno prošao, u proteklom periodu moralo se uraditi mnogo više za boračke kategorije. Do boraca se mora mnogo više držati, ne smijemo postati grupa marginalaca koju niko neće uvažavati”, rekao je Dušan Škrivan, predsjednik Predsjedništva Boračke organizacije Trebinje.

“Ne smijemo zaboraviti likove i djela naših najboljih sinova, koji su živote položili na oltar otadžbine jer ako zaboravimo naše poginule heroje, njihove porodice, ratne vojne invalide, izgubićemo našu RS”, naglasio je Škrivan.

Podsjećanje na datum kada je formirana Trebinjska brigada uveličan je i nastupom trebinjskog guslara Dragana Šarabe.