Unazad nekoliko godina u Trebinju se iz godine u godinu povećava broj turista, pa se, i pored stalnog porasta smještajnih kapaciteta, već sedam do osam posljednjih ljetnih sezona traži krevet više.

trebinje grad proljece studenti

U Turističkoj organizaciji Trebinja su u prvih pet mjeseci ove godine evidentirali 10.500 turista, što je za 10 odsto više nego u istom periodu prošle godine, kada je ovaj grad imao rekordnu turističku posjetu, ali, kako kažu, iako junski bilans još nije urađen, zna se da je već od ovog ljetnog mjeseca zabilježen znatan porast.

"Iako je sezona počela slabo, sa lošim vremenskim prilikama, pa i nedavnim poplavama, to se nije puno odrazilo na Trebinje, u kome je, osim ovoga broja prijavljenih gostiju, još tri puta toliko neprijavljenih, dok je jun, u kome su već otpočela značajna kulturna događanja, a naročito nastavak snimanja filma 'Na mliječnom putu', u potpunosti popunio smještajne kapacitete grada, pa se nadamo novim rekordima u toku ovoga ljeta", kaže Tatjana Bulajić, direktor Turističke organizacije Trebinje.

Bulajićeva precizira da su, osim Srbijanaca i Rusa, u Trebinju najbrojniji Grci i Turci, koji svake godine dolaze sve više, ali je zanimljivo da su među pet najbrojnijih i Južnokorejci, koji već treću godinu različitim aranžmanima posjećuju ovaj grad, kao i gosti iz zapadne Evrope.

Iako poplave nisu spriječile srbijanske turiste da dođu u Trebinje, ove godine, za razliku od prethodnih, u gradu je iznenađujući porast stranih turista koji nisu samo dnevni gosti, već se sve više zadržavaju na noćenjima u ovdašnjim hotelima, tako da je ovo ujedno i prva trebinjska sezona u kojoj je 40 odsto više turista iz inostranstva nego domaćih.

"Kod jednodnevnih posjeta, odnosno izleta koje prave turisti iz Herceg Novog i Dubrovnika, imamo standardno dobru posjećenost, gdje su i standardne destinacije - vinarije i kulturno-istorijske znamenitosti, ali prije svega ovdašnje crkve i manastiri", kaže Bulajićeva.

Među njima svakako prednjači manastir Tvrdoš, koji osim duhovnog preobražaja koji osjeti svaki istinski vjernik, a takvih posjetilaca je u ovoj svetinji najviše, ima i nadaleko čuvenu vinariju sa viševjekovnom tradicijom, tako da većina turista izdvoji i po nekoliko časova u ovoj posjeti.

Uz Tvrdoš je nezaobilazna i Hercegovačka Gračanica za koju, kažu ovdašnji sveštenici, ne postoji turistička sezona, jer nema gosta koji se zadrži u Trebinju da u svako godišnje doba ne obiđe i ovu svetinju sa grobnim mjestom velikog srpskog pjesnika Jovana Dučića.

I vinarijama u Trebinju je ljetna sezona dobro krenula, tako da su, kako kaže vinar Ranko Petijević, u junu imali solidan broj turista, njih oko sedamsto do osamsto.

"Iako se u početku nismo nadali nekom velikom broju gostiju, tim prije što su sve vinarije ranijih godina najčešće posjećivali Rusi i Ukrajinci, krajem maja su počele dolaziti veće ture i to uglavnom ruskih turista, tako da smo tokom juna sedmično imali oko 150 do 200 gostiju i to iz različitih evropskih zemalja", kaže Petijević.

U Turističkoj organizaciji Trebinje kažu da se mnoge nedostajuće stvari u hodu rješavaju, te da su, svjesni nedovoljne turističke signalizacije, aplicirali zajedno sa susjednim Nikšićem kod IPA fondova za zajedničko rješavanje ovog problema i da su sredstva već odobrena, pa se krenulo i u realizaciju projekta.

"Projekat je već u toku, tako da će takozvana smeđa signalizacija do kraja godine biti postavljena širom Trebinja", objašnjava dalje direktorica Bulajić.

Ona objašnjava da će na Crkvini, koja je i najfrekventnija, ali i fizički dominira gradom, biti postavljen i jedan takozvani out door totem, odnosno interaktivni izlog na otvorenom na kome su svim posjetiocima u digitalnoj tehnologiji dostupni svi turistički podaci o gradu, jer ima mnogo gostiju koji prođu kroz Trebinje i svrate samo na Crkvinu, gdje će im ubuduće biti virtualno dostupne i ostale znamenitosti grada.

Na Crkvini će, dodaje, najvjerovatnije biti postavljen i panoramski dvogled, za koji su od resornog ministarstva već odobrena sredstva, što će upotpuniti turističku ponudu ovog mjesta.

Kaže da su svjesni i da Trebinju nedostaju profesionalni turistički vodiči koji će ubuduće, kao i u svim drugim turističkim gradovima, biti angažovani kada dolaze strane grupe.

"Za ovu smo godinu odustali od njihove obuke, jer je sezona već krenula, ali to zasigurno kreće na jesen, kada će nakon obuke vodiči konačno dobiti i zvanične licence", dodaje Bulajićeva.

Do kraja godine u Trebinju najavljuju i nove smještajne kapacitete, gdje se u vrijeme sezone traži krevet više i u privatnom smještaju, tako da će, prema informacijama iz Turističke organizacije, sa trenutno raspoloživih oko 630 kreveta, taj broj do kraja godine izaći na 800, s tim što se, prema najavama, u idućoj turističkoj sezoni očekuje i do 1.000 ležajeva.

Bulajićeva dalje navodi da su u tom smislu i povećani smještajni kapaciteti, pa su nedavno registrovani još jedan motel i jedan hostel u kućnoj radinosti, a do kraja godine će biti završen i jedan manji hotel, dok se za narednu godinu i do naredne sezone očekuje i da banjalučka kompanije "Integra" krene sa adaptacijom zgrade bivšeg Đačkog doma u centru grada i preduzeća "Rudo".

Turistički i kulturni radnici najavljuju da će i ovoga ljeta Trebinje obilovati kulturno- zabavnim programom koji se organizuje upravo zbog turista, poput manifestacija na otvorenom, u bašti hotela "Platani" i na gradskim trgovima.