HERCEG-NOVI - Polaganjem vijenaca i cvijeća na Spomenik borcima NOR-a na Savini i otkrivanjem spomnen ploče na „Galebu“ u Igalu na početku šetališta heroinama "Pet Danica", čije ime nosi poznato hercegnovsko šetalište, danas je svečano obilježen 13. jul, Dan ustanka naroda Crne Gore i Boke.

herceg novi 13 jul dan ustanka spomen ploca pet danica

Na spomeniku Bezmetković o ustanku naroda Crne Gore govorio je Slobodan Novaković. On je naglasio da je julski ustanak predstavljao smrtonosni udarac kako fašističkim, tako i separatističkim planovima.

„Ovaj ustanak je naišao na veliki odjek u svim jugoslovenskim zemljama i uticao je na razbuktavanje i razvoj ustanka u njima. On je istican kao primjer ostalima i bio je podsticaj i mobilizator u borbi protiv okupatora i njegovih pomagača, u borbi za oslobođenje i obnovu Jugoslavije“, kazao je Novaković, dodajući da je na djelu prekrajanje istorije koje, kako je naglasio, neće uspjeti jer jer narod Crne Gore garant prave istine.
Sat kasnije na mjestu gdje u Igalu počinje najduže i najljepše šetalište "Pet Danica", heroinama jednog imena, a pet prezimena: Tomašević, Kosić, Đurović, Bojanić i Popivoda, otrivena je spomen ploča.

Ploču je otkrila Danijela Đurović, predsjednik SO Herceg-Novi, poručivši da su te mlade djevojke približne dobi dale svoj život za svoju zemlju i grad i za opšte dobre, a ne za neke sebične I pojedinačne interese što se dešava u današnjem društvu.

O heroinamam, koje su svoju mladost dale za slobodu, govorila je njihova ratna drugarica, skojevka „Tanja“, Olga Kosić-Đukić.

Olga Kosic djukic

„Svih pet imale su isto ime i iste sudbine. Rasle su zajedno i mladost provele u svojoj lijepoj Boki. Poslije trinaestojulskog ustanka među prvima su pošle u Orjenski partizanski bataljon. Kasnije, njihov borbeni put je put Pete crnogorske brigade. I svih pet su izgubile život u četvrtoj i petoj ofanzivi“, rekla je kroz suze Olga Kosić-Đukić, dodajući da su heroine pošle iz svog lijepog podneblja da dijele junačku i surovu sudbinu ratnika i proletera, predodređenu samo za one najjače i najhrabrije, da svojim podvizima nadahnjuju buduće hroničare.
Organizator tradicionalnih manifestacija je SUBNOR Herceg-Novi, jugoslovenska opcija.