Svetom arhijerejskom liturgijom koju je služio NJegovo preosveštenstvo vladika zahumsko-hercegovački i primorski Grigorije i sabranjem velikog broja vjernika danas je proslavljena slava Petropavlovog manastira kod Trebinja.

liturgija petropavlov manastir

U prigodnoj besjedi episkop Grigorije poručio je vjernicima da kao apostoli Petar i Pavle jedan drugog zagrle, jer jedino ljubav Hristova može spasiti.

"Zato je tako slavno i tako važno biti i ostati hrišćanin i biti sljedbenik prvovrhovnih učitelja i apostola Petra i Pavla. NJima se klanjamo i molimo, njih slavimo, njima pjesmu pjevamo i u njihovo ime smo se sabrali i zagrlili i njihovim imenom izlazimo pred lice Hristovo i molimo ga kao Petar da nam oprosti naša izdajstva, sagrešenja, nemoći, plahovitost i druge ljudske slabosti", rekao je vladika Grigorije.

Ističući da je danas veliki praznik crkve Hristove, slava dva hrama koji se slivaju u jedan i koji se grle kao apostoli Petar i Pavle, episkop Grigorije je dodao da se treba podsjetiti da je za život i spasenje najvažnije ko je i kakav je Bog.

"To možemo najbolje da naučimo ako vidimo ko su njegovi apostoli Petar i Pavle i vidjećemo da je čovjek satkan od srca i od duha, od tijela i od osjećanja", rekao je vladika zahumsko-hercegovački i primorski.

On je podsjetio da je Petar, kao i svaki čovjek, pokazivao i pokazao ljudske slabosti u najgorem i najvidljivijem obliku, kao što je pokazivao i ljudsku dobrotu i vrline, napominjući da je ono što je proizašlo iz odnosa Isusa Hrista i Petra nešto najdivnije za ljudsko spasenje.

"Ni po kakkvu cijenu, pa ni po cijenu samog izdajstva, koji je možda najstrašniji grijeh na zemlji, Gospod nije ostavio svog prijatelja Petra, nije ostavio svog apastola, i to je jedan od onih biblijskih primjera koji ruše sva pravila i zakone jednim jedinstvenim, najmoćnijim pravilom - pravilom ljubavi i međusobnog iskrenog odnosa među ljudima", rekao je vladika Grigorije.

On je napomenuo da je apostol Petar sav bio od uma i tjelesno slab, ali duhom neizrecivo uzvišen, te da je od gonitelja Hristovog, kakav je bio u mladosti, poražen neizrecivom ljubavlju Božijom postao najveći propovjednik Jevanđelja Hrista Boga.

"U svakom čovjeku je Hristos, ali kao ljudi moramo da budemo slični i Hristu i Petru i Pavlu, to jest da gonimo jedni druge, ali na kraju da se sve završi u susretu i zagrljaju punom ljubavi", poručio je vladika Grigorije.

U Petropavlovom manastiru danas je kršten desetomjesečni dječak Petar Trišić. Nakon službe u porti manastira je priređena trpeza ljubavi, a nastupio je i hor "Sveti Serafim Sarovski" iz Zrenjanina, čiji članovi su odranije izrazili želju da pjevaju na današnji dan kod Petropavlovog manastira.

Pored crkve posvećene Svetom Petru, obnovljene 1906. na temeljima mnogo starije bogomolje iz četvrtog vijeka, u okviru manastirskog kompleksa je obnovljena i druga crkva, posvećena Svetom apostolu Pavlu, koja datira iz petog vijeka, a još ranije je na tom mjestu bila krstionica.

Za potrebe manastirskog sestrinstva, predvođenog igumanijom, sestrom Pavlom, sagrađen je i konak.

U blizini manastira nalazi se Pavlova pećina u koju je, prema predanju, dolazio Sveti apostol Pavle, koji je krijući se od rimske vlasti u ovoj pećini pokrštavao narod.

Na službi za Patrovdan tradicionalno se svake godine u ovoj pećini okuplja veliki broj vjernika.

Pećina ima kameni oltarski dio i ikonu svetog apostola Pavla, a sastoji se od nekoliko dvorana bogato ukrašenih stalaktitima i stalagmitima, dok se u unutrašnjosti poćine nalazi i malo jezero za koje postoji vjerovanje da je njegova voda ljekovota.