Regija istočne i Stare Hercegovine spremno dočekuje ljetni period, u kome požari svake godine progutaju hektare viskog i niskog rastinja, izazivajući višemilionsku direktnu štetu i neprocjenjivu ekološku štetu.

pozari gacko ugaseni

Ovo je zaključeno na sastanku u Trebinju, na kome su sagledani planovi i analize o što manjoj šteti u požarnoj sezoni, a koji je za ovu regiju organizovala Republička uprava Civilne zaštite RS.

"Šteta od požara je na prostoru RS u prošloj godini bila preko šest miliona maraka, ali, nakon poplava iz kojih smo tek izašli, ne smijemo dozvoliti vatrene stihije širih razmjera, koje se u drugim dijelovima RS ne mogu ni očekivati zbog većeg nivoa podzemnih voda i jače vegetacije", istakao je Veseljko Elez, v.d. direktora RU Civilne zaštite RS.

On kaže da su sve lokalne zajednice dužne uskladiti svoje aktivnosti s operativnim  planom koji je donijela Vlada RS, gdje su lokalne zajednice dužne jačati svoje kapacitete, u smislu opreme i obuke kadrova, u saradnji s višim instancama.

Elez napominje da su se pojedini gradovi adekvatno zaštitili poput Dervente, koja je nakon prošlih poplava uradila nasipe, i Modriče, u čijim se ugroženim krajevima stanovništvo na vrijeme iselilo, ali dodaje da je bilo i onih koji nisu reagovali adekvatno i, ne želeći nikoga imenovati, naglašava da se ubuduće ne smije čekati na post festum reakciju.