U Bileći je promovisana monografija "Bileća nad izvorom Trebišnjice" autora Nikole Asanovića, koja brojnim prilozima, tekstovima i fotografijama prikazuje Bileću kroz istoriju, ali i današnje vrijeme.

monografija bileca nad izvorom trebisnjice

Asanović, istaknuti kulturni radnik i stvaralac, rekao je tokom sinoćnje promocije da je monografija "Bileća nad izvorom Trebišnjice" priča o neobičnom mjestu vrijednom pažnje.

On je naglasio da su gradovi kao i ljudi, sa borama na licu i čelu, veseli ili bledunjavi, vrijedni pažnje ili oni koji ne ostavljaju nikakav trag, te istakao da Bileća spada u one vrijedne pažnje.

Asanović je dodao da je, priređujući monografiju, nastojao da prikaže i ispriča najvažnije detalje o ovom gradu i na taj način oduži dio duga prema varošici koju doživljava svojom, iako nije rođeni Bilećanin.

Od oko 500 prikupljenih fotografija, publikovano je 270, a autor najvećeg broja je Bilećanin profesor Gajo Parežanin.

Grad, njegovu istoriju, kulturno nasljeđe, privredu, sportske kolektive i njihove uspjehe oslikao je autor Nikola Asanović, ali i velika imena bilećkog stvaralačkog miljea od Mome Kapora, do doajena bilećkog novinarstva Miše Kisića, čiji su tekstovi uvršteni u monografiju.

Autor je knjigu modernog grafičkog dizajna posvetio unuci Jovani, sa željom da nastavi i dopuni priču o Bileći.

"To je svojevrstan amanet budućim generacijama da prije svega brinu, a potom i bilježe sve važno o ovom mjestu u srcu Hercegovine", istakao je Asanović, koji je i predsjednik bilećkog Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva "Prosvjeta".

Knjigu su bilećkoj piblici predstavili profesori Nikola Baćević i Radmilo Pekić, ističući da je ovo dosad najbolja objavljena monografija o Bileći.

Asanović je prije tri godine promovisao monografiju pod nazivom "Kroz istočnu Hercegovinu", koja brojnim kartografskim prilozima, dokumentima, tekstovima i mnoštvom fotografija svjedoči o duhovnosti, istorijsko-kulturnoj baštini i bogatom prirodnom nasljeđu Hercegovine.

Hercegovci su Asanoviću zahvalni što na najljepši način predstavlja opštine ove regije i na njemu svojstven i jedinstven način prikazuje sve blagodeti, ali i skrivene ljepote gradova, te budućim generacijama ostavlja vrijedne publikacije koje svjedoče o njihovim korijenima.