U okviru Trebinjskih ljetnjih svečanosti večeras je u pozorišnoj sali Doma kulture održan koncert Akademskog hora „Obilić“ iz Beograda.

obilic hor trebinje

Pod dirigentskom upravom Darinke Matić-Marović, beogradski hor izveo je pjesme duhovnog repertoara – Marka Tajčevića, Isaije Srbina i Stevana Mokranjca, svjetovne narodne i kompozicije domaćih autora, ali i pjesme iz muzičke tradicije Grčke i dalekog Meksika.

„Nakon trebinjskog koncerta, očekuje nas mini-turneja po Crnoj Gori – u okviru koje ćemo već sutra veče nastupiti u Nikšiću, 15. jula u Baru na otvaranju ‘Barskog ljetopisa', a 17. ovog mjeseca u Kotoru. Sredinom avgusta počinjemo sa pripremama ‘Liturgije’ i ‘Opela’ Stevana Mokranjaca, sa kojim ćemo u septembru nastupiti na ‘Mokranjčevim danima’ u Negotinu, posebno značajnim ove godine jer su u znaku 100-te godišnjice od smrti velikog kompozitora“, rekla je za RT Darinke Matić-Marović, umjetnički direktor i dirigent Akademskog hora „Obilić“.

Osnovan davne 1884. pri Beogradskom univerzitetu, tadašnjoj Velikoj školi, Akademski hor „Obilić” ove godine obilježava 130 godina postajanja i rada, dobitnik je velikog broja međunarodnih i domaćih prizanja, a nastupao je u najpoznatijim dvoranama svijeta.