Na današnji dan prije 158 godina rođen je jedan od najvećih umova svijeta, srpski naučnik Nikola Tesla, bez čijih bi izuma savremena civilizacija danas imala potpuno drugačiji izgled.

nikola tesla rodjendan

Tesla je rođen 1856. godine u Smiljanu u Lici na prostoru tadašnje Habsburške monarhije kao sin pravoslavnog sveštenika, a svoje najznačajnije pronalaske izumio je u Americi.

Nasuprot svim velikim autoritetima njegovog vremena, Tesla je instistirao na pretvaranju naizmjenične struje u jednosmjernu.

Nauci i tehnološkom progresu cjelokupnog svijeta Tesla je najviše doprinio kao pronalazač obrtnog magnetnog polja, indukcionog motora, polifazne naizmjenične struje, generatora i kompletnog sistema proizvodnje i distribucije električne energije.

Tesla je konstruisao i generator struja visoke frekvencije i napona, danas poznat kao "Teslin transformator", transformator bez jezgra, Teslinu zavojnicu, ili Teslin kalem.

U SAD je doputovao 1884. godine i tamo je ostao do smrti.

Počinje da radi u Edisonovoj kompaniji, koju napušta već 1885. godine i osniva sopstvenu kompaniju - "Tesla ark end lajt ko." Počinje da pravi prve motore i generatore naizmeničnih polifaznih struja.

Od 1887. do 1890. godine prijavljuje svoje najpoznatije patente iz oblasti polifaznih naizmjeničnih struja, generatore i motore.

Sa inženjerima Kompanije "Vestinghaus" Tesla je radio na praktičnoj realizaciji svojih patenata u oblasti polifazne struje i napravio pripreme za realizaciju prve hidro-centrale na Nijagarinim vodopadima po Teslinom sistemu.

Centrala je komercijalno otvorena 15. novembra 1896. godine puštanjem struje do grada Bafala i bila je uvršćena u jedno od svjetskih čuda toga doba.

Tesla je bio pionir i radio-tehnike, bežične telegrafije i radara, a po njemu je jedna jedinica međunarodnog "SI" sistema dobila naziv - mera za magnetnu indukciju "tesla".

U Srbiji se dan rođenja Nikole Tesle obilježava već četvrtu godinu zaredom kao nacionalni "Dan nauke".

Tesla je umro 7. januara 1943. godine u NJujorku, gdje je i sahranjen poslije opela služenog u srpskoj katedralnoj crkvi svetog Jovana Bogoslova na Menhetnu.

Urna sa njegovim pepelom danas se nalazi u Muzeju Nikole Tesle u Beogradu.