Stručnjaci istraživačko-razvojnog centra „Šuma Srpske“ počeli su danas ispitivanja unutrašnjosti stabala platana u centru grada, kako bi se kvalitetnije utvrdilo njihovo zdravstveno stanje.

platani

Prema riječima Mirjane Ratković, načelnika Odjeljenja za stambeno-komunalne poslove Grada Trebinja, na angažovanje stručnjaka iz Banjaluke gradska uprava se odlučila zbog zabrinjavajuće pojave češćeg urušavanja grana ovih stogodišnjaka, koji su važan dio kulturno-istorijskog nasljeđa grada i svojevrsni zaštitni znak Trebinja.

„Aparatom koji se zove impulsivni tomograf „Arbotum“, a koje se koristi u procjeni unutrašnjeg stanja drveća, u narednim danima biće ispitano svih 16 platana u centru grada. Snimanja će se obavljati u dijelu stabla pri dnu, na sredini debla, kao i na svim granama iznad račvi. S obzirom da je riječ o zelenilu koje je zaštićeno dobro, saglasnost za provođenje ovih dijagnostičkih mjera dobili smo od Zavoda za zaštitu kulturno-istorijskih spomenika i prirodnog nasljeđa RS“, istakla je Ratkovićeva.

Ona je navela da će rezultati ispitivanja biti poznati za desetak dana, nakon čega će, u slučaju potrebe, biti razmotrene i vanredne mjere zaštite ovog drveća.

Ratkovićeva je dodala da pojava sušenja lišća platana, primjećena ove godine, ne bi trebalo da je povezana sa opštim zdravstvenim stanjem drveća, već je posljedica pepelnice, koja je, i pored redovne hemijske zaštite, stabla zahvatila zbog izrazito vlažnog ljeta.