U Trebinju je promovisana knjiga poezije za djecu "Mamino ja" autora Momira Brkića, čiji je motiv ljubav kao osnovna vrijednost za koju se ova knjiga zalaže, te prati i otkriva djetinje duše i razmišljanja od prvih izgovorenih riječi.

knjiga momira brkica

Autor je, tokom sinoćnje promocije poetskog prvenca u Galeriji trebinjskog Kulturnog centra, istakao da pisanje za djecu, iako veliki izazov za svakog pjesnika, predstavlja jedino čisto i iskonsko stvaralaštvo, te naglasio da je i on ostao jedno veliko dijete, koje je upravo sada i na ovaj način progovorilo.

Brkić, koji je upravnik trebinjskog Gradskog pozorišta i raniji novinar i urednik Radio Trebinja, rekao je da je knjiga dobrim dijelom nastala i prije četiri decenije, te dodao da mu od prilike da je objavi, još veće zadovoljstvo pričinjava to što se njegova poezija već odomaćila među djecom u trebinjskim vrtićima i školama koja znaju napamet neke od stihova.

Brkić je najavio da je u pripremi još jedna knjiga poezije, da kraju privodi i knjigu aforizama, te da dovršava davno započeti roman, sa autobiografskim elementima.

Recenzent knjige, istaknuti književnik iz Beograda Zlata Kocić, rekla je na promociji da je lajt-motiv knjige ljubav, te dodala da je Brkić vješto i nenametljivo uspio da spoji "ono što je kao san ponio iz djetinjstva i ono što posmatra danas, u djetinjstvima najmlađih".

"Autor nas toplim stihovima vraća u razigrano bezbrižno djetinjstvo, od prvih sricanja slogova, preko dječijih igara, do prvih ljubavi i prvih nesanica. LJubav je osnovna vrijednost za koju se ova knjiga svesrdo zalaže, otkrivajući je u svakom kutku djetinje duše i njihovog svijeta. Ona je i najdublji poriv za poniranje u svijet djetinjih čistih osjećanja, u svijet neprekidnih spoznaja i zapitanosti kojima nema kraja i koje su uvijek dramatične", rekla je Kocićeva.

Drugi dio večeri bio je posvećen Brkićevim prijateljima - pjesnicima - Zlati Kocić i trebinjskom pjesniku Novici Telebaku – Teniju koji su kazivali svoje stihove.

knjiga momira brkica

Osim autora, stihove iz knjige "Mamino ja" kazivali su učenici Osnovne škole "Jova Jovanović Zmaj", te djeca iz Dječijeg vrtića "Naša radost".

U muzičkom dijelu programa nastupili su učenici trebinjske Muzičke škole – Matija Tučić, Irina i Helena Kapor.

Knjiga poezije za djecu "Mamino ja" objavljena je nedavno u izdanju beogradskog "Sveta knjige".