Jedan od najpopularnijih glumaca u bivšoj Jugoslaviji srpski glumac Bora Todorović preminuo je jutros u 84. godini života.

bora todorovic

Todorović je preminuo u Kliničkom centru Srbije nakon nekoliko dana provedenih u kritičnom stanju i komi.

On je nedavno operisao slijepo crijevo, ali mu je tokom oporavka pozlilo i konstatovan mu je moždani udar.

Rođen je u učiteljskoj porodici u Beogradu 5. novembra 1930. godine. Studirao je u klasi sa LJubom Tadićem, Slobodanom Cicom Perovićem i Markom Todorovićem kod profesora Joze Laurenčića.

Brat je slavne Mire Stupice i otac glumca Srđana Todorovića i glumice Dane Todorović.

NJegov prvi pozorišni angažman bio je u Beogradskom dramskom pozorištu, ali je sa sestrom Mirom Stupicom i njenim tadašnjim suprugom Bojanom Stupicom otišao u Zagreb 1957. godine i četiri godine radio na sceni Hrvatskog narodnog kazališta.

Po povratku u Beograd igrao je u Ateljeu 212 do 1983. godine, u kome se i najduže zadržao igrajući u predstavama "Arsenik i stare čipke", "Sprovod" , "Razvojni put Bore Šnajdera", "Kape dole"", "Druga vrata levo", "Mrak i šuma gusta", "Pseće srce"…

Na filmu i u serijama je ostvario veliki broj značajnih uloga, a mnoge replike likova koje je igrao i danas se često citiraju.

Čuvene su njegove uloge u filmovima "Maratonci trče počasni krug","Balkan ekspres", "Dom za vešanje" i "Profesionalac".

Bora Todorović bio je dobitnik brojnih priznanja i nagrada - osvojio je Sterijinu nagradu za ulogu u predstavi "Maratonci trče počasni krug", nagradu Ćuran za uloge u predstavama "Maratonci trče počasni krug", "Mrešćenje šarana", "Pseće srce", "Lari Tompson - tragedija jedne mladosti", nagradu "Zoranov brk" za ulogu u predstavi "Povratak", nagradu Pavle Vujisić za životno delo i Gran pri za ulogu u "Profesionalcu" u Kanu.