Podjela platnih kartica od ponedjeljka

Izvor: Glas Srpske Foto: Glas Srpske
TREBINJELIVE 06. 07. 2014. - 8:59h

Podjela elektronskih platnih kartica stanovništvu koje je stradalo u poplavama u Republici Srpskoj počinje od ponedjeljka, rekla je u petak u Banjaluci premijer Srpske Željka Cvijanović.

platne kartice za ugrozene od poplava

Vlada RS neće čekati da budu zaokruženi svi podaci o šteti, zbog čega će sukcesivno početi podjela platnih kartica po opštinama od ponedjeljka – istakla je Cvijanovićeva poslije druge sjednice Upravnog odbora Fonda solidarnosti za obnovu RS. Dodala je da je na sjednici usvojena Uredba o jedinstvenom registru štete.

Uredba je osnov za podjelu kartica. Njenim donošenjem svi podaci o šteti biće objedinjeni na jednom mjestu, kao što su iznos utvrđene štete, pomoć koju je neko dobio, kao i drugi podaci – rekla je Cvijanovićeva. Dodala je da će uredbom biti postignuta transparentnost.

Preduzeća, njih oko 60, kod kojih će građani moći plaćati robu karticama, potpisali su u petak ugovore sa predstavnicima Fonda.

Cvijanovićeva, koja je i predsjednik UO Fonda, rekla je da je zadatak privrednika sa kojima je potpisan ugovor da dođu do svakog domaćinstva koje je kvalifikovano za platnu karticu od 5.000 KM.

U cirkulaciji je oko 150 miliona KM i Vladi je u interesu da taj novac ostane na teritoriji Srpske, zbog čega smo se opredijelili za platnu karticu, ali je bilo potrebno da se animiraju privredni subjekti da ponude sve potrebne usluge i proizvode – rekla je Cvijanovićeva i dodala da će potpisivanje ugovora sa privrednicima kod kojih će stanovnici moći koristiti platne kartice biti nastavljeno i idućih dana.

Cvijanovićeva je naglasila da su platne kartice i uređaji za njihovo očitavanje obezbijeđeni.

Načelnik Bijeljine Mićo Mićić rekao je da je dobra vijest da počinje podjela kartica i naglasio da u ovom gradu i dalje oko 2.000 ljudi dobija dnevno topli obrok, zbog čega su od Vlade RS zatražili dodatna sredstva za nabavku hrane.

Načelnik Šamca Savo Minić rekao je da će ova opština u ponedjeljak biti spremna da podijeli 500 kartica stanovništvu.

Dnevno ćemo dijeliti oko 120 kartica, odnosno onoliko koliko budemo mogli unijeti u jedinstveni registar štete – rekao je Minić.

Predsjednik Područne privredne komore Banjaluka Goran Račić rekao je da će u ponedjeljak biti potpisani ugovori sa još 20 preduzeća i poslovnim bankama koje će omogućiti građanima da svoje dospjele obaveze i kredite mogu plaćati platnim karticama.

Kada je riječ o procjeni štete, Cvijanovićeva je istakla da predstavnici Vlade svakodnevno komuniciraju sa predstavnicima Evropske komisije i Svjetske banke.

Svakodnevno dostavljamo naše primjedbe na preliminarnu procjenu štete – rekla je Cvijanovićeva i dodala da su već ispravljeni brojevi koji se odnose na broj radnih mjesta. Dodala je da će nastaviti sa dostavljanjem primjedbi za procjenu štete u RS.

Da bi donatorska konferencija za pomoć poplavljenim područjima, koja je zakazana za 16. jul u Briselu, bila uspješna, BiH mora da ima tačnu procjenu štete i kriterijume raspodjele prikupljenih sredstava, što još nije završeno.

Donatorska konferencija je prebitna i preznačajna da bismo došli nepripremljeni i moramo precizno da prezentujemo štetu i potrebe – rekao je za „Glas Srpske“ predsjedavajući Savjeta ministara Vjekoslav Bevanda. Kaže da od vlada Srpske, FBiH i Brčko distrikta te Evropske komisije zavisi da li će se BiH valjano pripremiti.

Vlade entiteta treba Evropskoj komisiji da dostave svoje validne procjene štete, odnosno primjedbe na preliminarnu procjenu i da predlože sistem raspodjele pomoći kako bi BiH pred zvaničnicima međunarodne zajednice nastupila kao ozbiljan partner na donatorskoj konferenciji – istakao je Bevanda.

Bevanda je ranije naglasio da BiH fali još više od tri milijarde maraka za sanaciju štete od poplava.

Ministar finansija i trezora BiH Nikola Špirić rekao je da je Savjet formirao Radnu grupu za raspodjelu materijalne i nematerijalne pomoći i da bi ona trebalo uskoro da izađe sa rješenjima prema Savjetu.

Očekujem to vrlo brzo. Čekamo i definitivnu procjenu štete koja bi bila prihvaćena od entiteta i Brčko distrikta, onda će nam biti lakše doći i do kriterijuma. Ne bih volio da raspodjela bude novi kamen spoticanja i političkog nadmudrivanja – rekao je Špirić.

Šteta je preliminarno procijenjena na oko četiri milijarde KM, sa približno jednakim iznosima u oba entiteta.

Jasni kriterijumi

Predsjedništvo BiH insistira na tome da Savjet ministara dođe do jasnih kriterijuma za podjelu sredstava unutar BiH i da se pri tome vodi računa o stvarnoj šteti. Osim toga, treba postići dogovor i o podjeli sredstava između BiH i Srbije, jer je donatorska konferencija zajednička.

Predsjedništvo smatra da 16. jula delegaciju BiH treba da predstavlja predsjedavajući Predsjedništva BiH, koji će govoriti u ime BiH te predsjedavajući Savjeta ministara i njegova dva zamjenika, predsjednici vlada entiteta i načelnik Brčko distrikta i savjetnici.

Donatorskoj konferenciji u Briselu prethodiće sastanak koji će biti održan u Parizu na stručnom nivou, o čemu će biti postignut dogovor narednih dana.

TAGOVI:

Komentari

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne i stavove internet portala TrebinjeLive.info. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal TrebinjeLive.info zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja.
Evo zbog čega je TrebinjeLive najčitaniji i najuticajniji portal u gradu!
10.000+
dnevnih
posjeta
300.000+
mjesečnih
čitanja
750.000+
mjesečnih
pregleda stranica
19.300+
fejsbuk
sviđanja