Svetom arhijerejskom liturgijom, koju je u hramu Svetog Jovana Krstitelja u trebinjskom naselju Zasad služio NJegovo preosveštenstvo vladika zahumsko-hercegovački i primorski Grigorije, jutros je počelo tradicionalno crkveno sabranje i proslava slave hrama, a osveštan je spomenik stradalim u posljednjem odbrambeno-oradžbinskom ratu iz ove parohije.

tracionalno sabranje u zasadu

Vladika Grigorije je u besjedi velikom broju okupljenih vjernika poručio da je važno da živimo pokajnički, jer "grijeh porobljava čovjeka, a pokajanje ga oslobađa".

"Kao što svi dobro znamo - nema čovjeka koji živi na zemlji da ne griješi. Čovjek koji se kaje i popravlja je kao čovjek koji ustaje iz blata. Onaj koji se ne kaje i ne popravlja on je kao čovjek koji se valja u blatu", rekao je vladika Grigorije.

On je istakao da je čovjek pozvan da bude najuzvišenije biće na zemlji, da bude Bogonosac, Hristonosac, Hristova ikona na zemlji i spacilac ove zemlje kao što je bio i Sveti Jovan Krstitelj koji je pozivao na pokajanje, poboljšanje i uzdizanje. tracionalno sabranje u zasadu

"Zato je danas veliki dan, velika slava i velika čast i nama što smo služuli i vama što ste prisustvovali službi Božijoj i što smo stajali pred ikonom Jovana Krstitelja", istakao je vladika Grigorije i mještanima zahvalio što veoma lijepo ukrašavaju crkvu i groblje.

Nakon liturgije svečana litija prošla je do grobnice i temelja stare crkve koji, kako se pretpostavlja, potiču iz sedmog vijeka.

Vladika Grigorije rekao je da je to jedno od najstarijih mjesta u Trebinju, te da je ta grobnica slična onoj u manastiru Tvrdoš, ističući da su to srpski temelji, korijeni i najveće utvrđenje u ovom svijetu.

On je mještanima zahvalio i što su napravili divan spomenik za osam mještana stradalih u proteklom ratu.

Za sabrane vjernike, među kojima je bio veliki broj djece, priređena je trpeza ljubavi, koju je u duhu zajedništva pripremio blagovjerni narod ove parohije.